Foto: LETA

"Vienotības" valdes locekļiem ir dažādi viedokļi par iespēju sasaukt partijas ārkārtas kongresu jau jūnijā - ir gan šādas ieceres atbalstītāji, gan arī tie, kas skaidru atbalstu šim priekšlikumam nepauž.

Bijusī premjerministre Saeimas deputāte Laimdota Straujuma (V) sacīja, ka atbalsta kongresa sasaukšanu.

Arī Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Krišjānis Kariņš norādīja, ka atbalsta ierosinājumu sasaukt ārkārtas kongresu jau 4.jūnijā, nevis 29.oktobrī, norādot, ka nepieciešama partijas vadības maiņa. "Lai beidzot rastos iespēja atgūt vēlētāju uzticību. Lai mēs tiešām turētos kopā kā vienotība. Pašreizējā situācijā šāda maiņa ir kardināli nepieciešama," pauda politiķis, norādot, ka šādu nostāju izprot visi partijas biedri.

Līdzīgu viedokli pauda arī eiroparlamentārietis Artis Pabriks, uzsverot, ka ātrāka kongresa sasaukšana ir "pirmā nepieciešamība", jo vitāli svarīgi ir vienoties par jaunu partijas vadību vēl pirms gaidāmajām vēlēšanām.

Arī deputāts Aleksejs Loskutovs jau iepriekš pauda, ka partijas reģionālo nodaļu lēmums ir skaidri definēts, turklāt tas ir "absolūti loģisks", jo pienācīgi jāsagatavojas gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām. Viņš norādīja, ka iepriekš izvēlētais kongresa datums nebija pietiekami pārdomāts, jo vēla kongresa norise traucētu gatavošanos vēlēšanām. Līdz ar to partijas valdei būtu jāieklausās reģionālo nodaļu aicinājumā, pārliecināts Loskutovs, uzsverot, ka viņš šo iniciatīvu pilnībā atbalsta.

Daļa "Vienotības" valdes locekļu pagaidām skaidru atbalstu ierosinājumam par kongresu jūnijā vēl nepauž, uzsverot, ka par šo jautājumu vēl notiks diskusijas un ir būtiski sagatavoties kongresam.

Piemēram, EP deputāte Inese Vaidere atzina, ka viņai šajā jautājumā ir "divējādas sajūtas", jo esot skaidrs, ka nepieciešams laiks, lai kongresam pienācīgi sagatavotos, taču ir jautājumi, kurus nepieciešams risināt. Viņa norādīja, ka par šo jautājumu domas daloties arī atsevišķās reģionālajās nodaļās un pašlaik pilnīgi skaidra un vienota viedokļa neesot. "Katrā ziņā jāuzklausa argumenti, un tad jau varēsim izlemt," viņa izteicās.

Arī Saeimas deputāts Anrijs Matīss uzsvēra - ja tik īsā laikā ir iespējams sagatavoties kongresam, tad šādu priekšlikumu varētu arī atbalstīt. Viņš skaidroja, ka pirms kongresa nepieciešams izvirzīt kandidātus valdes locekļu amatiem, kā arī nepieciešamas diskusijas partijas nodaļās. Deputāts Edvards Smiltēns uzskata līdzīgi - ja tehniski būs iespēja pilnvērtīgi sagatavoties kongresam, tad tas varētu notikt arī vasarā.

Politiķe Karina Korna norādīja, ka plusi un mīnusi ir abos variantos - rīkojot kongresu gan oktobrī, gan jūnijā. Viņa arī uzsvēra, ka ir būtiski saprast, vai kongresa norisei var sagatavoties dažu mēnešu laikā.

Arī izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis pauda, ka ir argumenti gan par, gan pret kongresa rīkošanu jūnijā. "Man padomā risinājums, kuru gribu vispirms piedāvāt apspriešanai valdes locekļiem. Jebkurā gadījumā pie labākā risinājuma nonāksim valdes sēdē," sacīja politiķis.

Savukārt partijas vadītāja Solvita Āboltiņa jau iepriekš pauda, ka "Vienotības" valde izvērtēs reģionālo nodaļu argumentus un pieņems lēmumu šajā jautājumā.

Kā ziņots, "Vienotības" reģionālās nodaļas aicina partijas vadību sasaukt ārkārtas kongresu jau 4. jūnijā, nevis 29. oktobrī, kā paredzēts patlaban. "Vienotības" Liepājas nodaļas vadītājs Armīns Robežnieks iepriekš informēja, ka aicinājumu atbalsta 15 reģionālās nodaļas, kas pagājušajā nedēļā bija pārstāvētas sapulcē Liepājā.

"Vienotības" ģenerālsekretārs Artis Kampars skaidroja, ka par partijas ārkārtas kongresa ātrāku sasaukšanu var lemt politiskā spēka valde vai arī to var rosināt vismaz desmitā daļa biedru.

Kopumā "Vienotības" valdē darbojās 15 cilvēki - Āboltiņa, Straujuma, bijušais eirokomisārs Andris Piebalgs, iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis, Kariņš, Matīss, Vaidere, ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens, labklājības ministrs Jānis Reirs, Šadurskis, Loskutovs, Saeimas deputāts Andrejs Judins, Parbiks, Smiltēns un Korna.

"Vienotības" valde ievēlēta kongresā 2014.gada decembrī, tāpēc šogad partijai jāpārvēlē vadība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!