Foto: LETA
Likuma priekšā visiem Latvijas pilsoņiem ir vienādas tiesības, tādēļ paziņot, ka "jābūt Latvijas latvietim", lai ieņemtu augstus amatus valstī, ir diskriminējoši pret tiem, kuri dzīvo vai ir dzimuši ārpus Latvijas, uzskata bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

Eksprezidente šādu viedokli pauž, reaģējot uz Valsts prezidenta Andra Bērziņa teikto, ka nākamajam Satversmes aizsardzības biroja (SAB) vadītājam ir jābūt Latvijas latvietim, jo viņam ir ļoti precīzi jāpārzina situācija valstī.

Par eksprezidentes viedokli informēja viņas sekretāre Daina Lasmane. Vīķe-Freiberga savu sašutumu par Bērziņa izteikumiem publicējusi arī sociālajā tīklā "Twitter.com".

Jau ziņots, ka Bērziņš šādu viedokli pauda trešdien pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski (V).

"Nenoliedzot nevienu citu, bet šis darbs ir tomēr saistīts [ar to, ka] ļoti precīzi ir jāpārzina situācija Latvijā ilgā periodā. Nenoliedzot esošā vadītāja [kvalifikāciju] - katram laikam, katrā laika periodā ir sava vajadzība," piebilda prezidents.

Viņš norādīja, ka to saka, "nevērtējot iepriekšējo [vadītāju] un nesakot, ka kāds ir slikts". Tomēr prezidents vēlas, lai turpmāk SAB vada cilvēks, kurš labi zina "situāciju iekšienē".

Kā ziņots, kopš 2003.gada 2.maija SAB direktors ir ārpus Latvijas dzimušais Jānis Kažociņš. Viņa pilnvaras beidzas 2013.gada 2.maijā, un Kažociņš ir paziņojis, ka vēlreiz uz šo amatu nepretendēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!