Bijušo Satversmes tiesas priekšsēdētāju Aivaru Endziņu par Valsts prezidenta amata kandidātu izvirzījusi partija, kuras lojalitāte Latvijai ir apšaubāma. To intervijā Latvijas Radio teica Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.
Šo kandidātu "izvirzījusi viena partija, ko mēs saucam par kreisu. Par kuras finansējumu, man kā prezidentei, ir zināma konfidenciāla informācija, kas man rada bažas par viņu lojalitāti Latvijas valsts interesēm", teica Vīķe-Freiberga.

Endziņu Valsts prezidenta amatam izvirzīja Politisko organizāciju apvienība "Saskaņas centrs" (SC).

Prezidente arī norādīja, ka Endziņa gandrīz 30 gadus ilgā darbība komunistiskajā partijā viņam "nav nekāds pluss un ieguvums". Vīķei-Freibergai neesot skaidrs, kā cilvēks, kurš ir bijis komunistiskās sistēmas "balsts un stute" varēs propagandēt, ka Latvija ir priecīga novērsties no šī kursa un pieņemt rietumu vērtības.

Vīķe-Freiberga intervijā uzsvēra, ka attiecībā uz abiem izvirzītajiem Valsts prezidenta amata kandidātiem - Endziņu un ārstu Valdi Zatleru - cenšas ieturēt neitrālu stāju. Viņa cer, ka cilvēks, kurš tiks ievēlēts, sapratīs, ka demokrātija ir process, kas attīstās un mainās. Nākamajam prezidentam, šis amats ir liels izaicinājums un prasīs daudz darba.

Prezidente cer, ka nākamais prezidents novērtēs visu to, kas paveikts iepriekšējos gados, un turpinās sasniegto uzturēt tajā pašā līmenī.

Runājot par Zatleru, Vīķe-Freiberga norādīja, ka pašlaik nav skaidrības, vai pateicību pieņemšana no pacientiem ir likuma pārkāpums. Viņa uzskata, ka šī sistēma ir jālegalizē, ka ārsti var pieņemt pacientus, kas ir ar mieru maksāt oficiāli noteiktus honorārus. Viņasprāt, tas ir traģiski, ka tik ilgus gadus šī situācija nav atrisināta.

Savukārt, runājot par Endziņu, Valsts prezidente norādīja, ka viņa darbībā ir konstatēts, likuma pārkāpums un Valsts prezidenta amata kandidāts nevar izlikties, ka tas nav nekas nopietns.

Kā ziņots, Valsts kontrole secinājusi, ka Bijušais Satversmes tiesas (ST) priekšsēdētājs Endziņš, pērn pats sev nelikumīgi piešķīris prēmijas kopumā 1250 latu apmērā. Endziņš šo pārmetumu noraida, norādot, ka ST ir īpaša komisija, kas izskata jautājumus par prēmiju piešķiršanu un esot lēmusi arī par viņa prēmēšanu. Turklāt viņš piebilda, ka ST ir neatkarīga institūcijas, un neviena cita institūcija, arī VK neesot tiesīga lemt par tās lēmumiem.

Kā ziņots, Valsts prezidenta amata kandidātu Zatleru izvirzīja valdošā koalīcija, bet Endziņu - "Saskānas centrs". Valsts prezidenta vēlēšanas notiks ceturtdien.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!