Foto: LETA
Saeimas deputāti Valsts prezidenta amata kandidātus neizvērtēja pēc pieredzes un nopelniem, bet primārais bija politiskā līdzsvara nodrošināšana koalīcijā, par aizsardzības ministra Raimonda Vējoņa (ZZS) ievēlēšana Valsts prezidenta amatā sacīja eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

Viņa norādīja, ka tagad katra koalīcijas partija ir ieguvusi vienu no trim augstākajiem amatiem valstī, panākot politisko līdzsvaru, un koalīcijai nav pamata kļūt nestabilai.

Vīķe-Freiberga arīdzan sacīja, ka, pēc viņas domām, liela ietekme vēlēšanās bijusi arī ar ZZS saistītajam Ventspils mēram Aivaram Lembergam. "Publiskajā telpā Lembergs runāja par to, ka tiks ievēlēts Vējonis. Iespējams, te redzama viņa māka pareģot, bet varbūt tā ir viņa spēja iespaidot situāciju," sacīja eksprezidente, piebilstot, ka, viņasprāt, Lembergs vēl joprojām spēlē lielu lomu politiskajās norisēs.

Eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga norāda uz Vējoņa lielo politisko pieredzi un vēl viņam veiksmīgi sagatavoties 2018.gadā gaidāmajai Latvijas simtgadei, kā arī rūpēties par visu Latvijas iedzīvotāju labklājību.

"Ceru, ka viņš būs labs prezidents, jo viņš mums būs turpmākos četrus gadus. Viņam būs jātur rūpe par Latvijas likteni, un varētu teikt, ka daļa mūsu likteņa būs viņa rokās," sacīja Vīķe-Freiberga.

Eksprezidente norādīja, ka, pēc viņas domām, Vējonim ir pietiekami liela politiskā pieredze, kas varētu palīdzēt, stājoties amatā. "Katrā ziņā viņam ir lielāka pieredze, nekā tā bija man vai Valdim Zatleram, lielāks kontakts ar politisko vidi," sacīja Vīķe-Freiberga, tanī pat laikā norādot, ka Latvijā, kas ir parlamentāra republika, šī pieredze nav tik būtiska, kā, piemēram, ASV.

Kā ziņots, Valsts prezidenta amatam bija izvirzīti četri kandidāti - Vējonis, Eiropas Savienības Tiesas tiesnesis Egils Levits, kā arī Saeimas deputāti - partijas "Saskaņa" pārstāvis Sergejs Dolgopolovs un Latvijas Reģionu apvienības līderis Mārtiņš Bondars.

Par Valsts prezidentu trešdien Saeima ievēlēja ZZS virzīto kandidātu Vējoni. Viņu ievēlēja piektajā balsojumā, kurā viņu atbalstīja 55 deputāti. Vējonis šajā balsošanas kārtā bija vienīgais kandidāts. Pret viņu nobalsoja 42 tautas kalpi. Viens balsošanas biļetens izrādījies nederīgs, bet viens parlamentārietis nav piedalījies balsojumā.

Pašreizējā prezidenta Andra Bērziņa pilnvaras beigsies šā gada 7.jūlijā.

Vējonis būs piektais Valsts prezidents kopš Latvijas valsts neatkarības atjaunošanas un devītais kopš Latvijas valsts dibināšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!