Foto: LETA
Komunisma upuru piemiņas fonds paziņojis, ka 2011.gada Trūmena-Reigana brīvības medaļa piešķirta bijušajai Latvijas Valsts prezidentei Vairai Vīķei-Freibergai, kura bija pirmā sieviete valsts vadītāja Austrumeiropas valstīs pēc neatkarības atgūšanas, informēja Vīķes-Freibergas sekretāre Daina Lasmane.

Medaļas pasniegšanas ceremonija notiks šoruden Vašingtonā.

Komunisma upuru piemiņas fonds Brīvības medaļu piešķir ik gadu personām, kuras sniegušas mūža ieguldījumu brīvības un demokrātijas stiprināšanā, pretojušās komunismam un citām tirānijas formām. Medaļa var tikt piešķirta arī organizācijām.

Komunisma upuru piemiņas fonds godina vairāk nekā 100 miljonus cilvēku, kas gāja bojā komunistiskā režīma vardarbības dēļ, un tā darbs ir veltīts šīs paaudzes un nākamo paaudžu izglītošanai par komunisma vēsturi, filozofiju un mantojumu.

Iepriekš Brīvības medaļu saņēmušo vidū ir pāvests Jānis Pāvils II, Vāclavs Havels, Lehs Valensa un Vītauts Landsberģis, cilvēktiesību aktīviste Elena Bonnere, teologs un rakstnieks Maikls Novaks un citi.

Pagājušajā gadā medaļa tika iesniegta ķīniešu disidentam Harijam Vu, lietuviešu parlamentārietim Emanuelam Zingerim, britu vēsturniekam Robertam Konkuestam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!