Foto: LETA

Viļakas novadā plūdu radītie zaudējumi sasnieguši aptuveni 193 800 eiro, pavēstīja pašvaldības vadītājs Sergejs Maksimovs (Latgales partija).

Šobrīd tiek plānots, kā pašvaldībai savilkt jostas, lai segtu finansējumu 30% apmērā plūdu seku novēršanai un varētu saņemt valsts palīdzību, stāstīja Maksimovs, taču viņš apliecināja, ka ir saņēmis atbalsta solījumus no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM).

Pēdējo lietavu laikā kāda zemnieku saimniecība pašvaldībā zaudējusi pilnīgi visu ražu un tās finansiālie zaudējumi, pēc pašu aprēķiniem, esot auguši no 250 000 eiro līdz miljonam, stāstīja Maksimovs.

Priekšsēdētājs norādīja, ka plūdu radīto postu izjūt arī citas nozares. Piemēram, lopkopji dzīvniekus jau baro ar ziemas barību, bet malkas cena ir augusi par pieciem eiro kubikmetrā, jo mežsaimnieki nevar iebraukt mežā un nav arī zināms, kad tas varētu izdoties. Savukārt tas varētu atsaukties arī uz siltumapgādes tarifiem.

Pēdējo lietavu dēļ arī apstājušies ceļu sakārtošanas darbi, jo ūdens otrā pusē iestrēdzis uzņēmēju ekskavators un tam nevarot tikt klāt. Uz šīs pussalas atrodoties arī ģimene ar grūtnieci. Pašvaldība ir atjaunojusi satiksmi no pussalas zemes puses, tādēļ Maksimovs izteica cerību, ka ģimenei viss būs kārtībā.

Tikmēr Lubānas novadā nedēļas sākumā ūdens līmenis upēs bija krities, taču pēdējo dienu lietavu dēļ tas drīz būs sasniedzis plūdu līmeni un vairākas mazās upītes varētu iziet no krastiem, aģentūrai LETA pastāstīja Lubānas novada pašvaldības priekšsēdētājs Tālis Salenieks ("Mūsu mājas rītdienai"). Šobrīd pašvaldībai neesot radušies vēl papildus zaudējumi, taču Salenieks paredz, ka nāksies sakārtot vairākus izskalotus grants ceļus.

Savukārt Rugāju novada pašvaldība pēdējo dienu lietavu dēļ nav cietusi lielus zaudējumus, lai gan ir applūdis viens pašvaldības ceļš, pavēstīja pašvaldības vadītāja Sandra Kapteine ("Vienoti novadam"). Priekšsēdētāja gan izteica bažas par to, kas varētu sekot tuvākajās dienās, jo, pat ja lietus tagad mitētos, ūdenim satekot, ūdens līmenis varētu arī celties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!