Foto: LETA

Protams, tā ir traģiska ziņa – tie noziegumi, kuros viņu apvaino ir šaušalīgi. Ja tas apstiprināsies, tad viņam jāsaņem bargākais sods, gan no Krimināllikuma, gan baznīcas iekšējo noteikumu viedokļa, Latvijas Televīzijai priestera Pāvela Zeiļas aizturēšanu kopā ar vēl diviem vīriešiem aizdomās par bezpalīdzības stāvoklī esoša vīrieša iespējamu seksuālu izmantošanu sestdien komentēja Latvijas Romas katoļu baznīcas Rīgas arhibīskaps - metropolīts Zbigņevs Stankevičs.

Viņš sacīja, ka Zeiļam inkriminētie nodarījumi "liekas neticami", un, jo vairāk informācijas par to tiek uzzināts, jo tas šķiet lielāks pārsteigums.

Neesot bijusi "ne mazākā bauma, nebija ne mazākais traipiņš attiecībā uz šo personu", sacīja Stankevičs, piebilstot, ka tāpēc tas liekas neticami, "vai patiešām cilvēks varēja tik labi noslēpties, nomaskēties, un iekšā būt nu pilnīgi sapuvis, un uz āru būt ar tik nevainojamu reputāciju".

Viņš pauda, ka pirmajā apustuļu kopienā nodevējs bija viens no 12. "Mums nav jākrīt ilūzijās, ka šie nodevēji gadsimtu gaitā baznīcā nav bijuši – viņi ir bijuši. Bet, ja viens ir nodevējs, tas nenozīmē, ka arī visi pārējie ir tādi," uzsvēra Stankevičs.

Stankevičs atzīmēja, ka cer uz objektīvu izmeklēšanu – ka tiesa pieņems objektīvu un taisnīgu lēmumu, un ka šī lieta tiks visā pilnībā noskaidrota. Jo, ja šīs apsūdzības apstiprināsies, tad "tas ir pilnīgi jāiztīra bez nekādiem kompromisiem, te nav nekādu šaubu, un neko nedrīkst slaucīt zem tepiķa," sacīja garīdznieks.

Ja patiešām izrādīsies, ka notikušais ir safabricējums vai apzināta provokācija, tad arī tas ir jāizmeklē, jo "tās apsūdzības ir tik nopietnas, ka no tukšas vietas kaut ko tādu nedrīkst radīt", un arī tad "tai otrajai pusei ir jāatbild", uzsvēra arhibīskaps.

Stankevičs sacīja, ka prasības pret baznīcu morāles jomā sabiedrībā ir augstākas, nekā vidēji. "Ja runā attiecībā par pedofiliju, lai arī šis nav tas gadījums, tad 60% gadījumu ir tieši ģimenē. Bet tad, ja līdzīga veida noziegumi notiek baznīcā, tad sabiedrība uzreiz, kā mēdz teikt, uzvelkas, un tas ir pamatoti, jo, pat ja viens gadījums, kā teica pāvests Francisks, ir baznīcā, arī tas jau ir par daudz, jo tas nav savienojami ar kristīgo dzīvi, ar to, ko sludina baznīca. Tas nozīmē, ka vilks jēra ādā ir bijis un vilkus mums jāstumj ārā".

Uz jautājumu, vai Latvijas katoļu baznīcai ir kāds plāns, kā novērst seksuāla rakstura noziegumus, īpaši, zinot, ka pasaulē tādi ir notikuši, Stankevičs atbildēja, sakot, ka "notiek darbs pie tā, kad mēs tiekamies ar garīdzniekiem vienu reizi mēnesī, mēs pie tā jau esam strādājuši". Tāpat baznīcai ir sagatavots viens speciālists priesteris, kurš pusgadu mācījies Romā tieši par to, kādā veidā "veikt profilaksi un radīt drošu vidu bērniem tieši baznīcas iekšienē, un arī ir izstrādātas vadlīnijas, lai mazinātu šāda veida riskus".

Viņš arī pauda cerību, ka notikušais neietekmēs 24. septembrī gaidāmo pāvesta Franciska vizīti Latvijā. "Es nevēlētos sasaistīt šīs divas lietas, jo uzskatu, ka šī lieta tiek politizēta – tiek pielietots kolektīvās atbildības princips (..), un tas tiek izmantots, lai radītu nelabvēlīgu psiholoģisku klimatu pirms pāvesta vizītes," sacīja arhibīskaps.

"Baznīcā, ja tādas lietas notiek, jāatzīst šis fakts, jāuzņemas līdzatbildība, jāattīrās un jādodas tālāk, "rezumēja Stankevičs.

"Delfi" jau rakstīja, ka augustā Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes (ONAP) Cilvēku tirdzniecības un sutenerisma apkarošanas nodaļas amatpersonas saņēmušas informāciju no kādas nevalstiskās organizācijas, par to, ka vairāki vīrieši, iespējams, seksuāli izmantojuši kādu bezpalīdzības stāvoklī esošu pilngadīgu vīrieti ar garīgās attīstības traucējumiem.

ONAP izmeklētāji pirms Rīgā un Rēzeknē kopumā aizturēja trīs personas – 1945. gadā, 1955. gadā un 1958. gadā dzimušus vīriešus. Diviem vīriešiem piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums, bet trešajam – ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija liecina, ka viens no apcietinātajiem ir Latvijas Romas katoļu baznīcas Rēzeknes-Aglonas diecēzes garīdznieks Pāvels Zeiļa. Zeiļa viņam izvirzītās apsūdzības neatzīst.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!