Foto: LETA

Finanšu ministrs Andris Vilks (V) apņēmies Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora amatam virzīt pašreizējo šī amata pienākumu pildītāju Ināru Pētersoni, savukārt partijas biedri vēlas saprast, kāpēc tieši Pētersone un vai kāds no citiem kandidātiem nav piemērotāks.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka "Vienotības" iekšienē esot pretestība Vilka iecerei. Daļa politiskā spēka politiķu gribētu redzēt VID ģenerāldirektora amatā VID ģenerāldirektora vietnieku noziedzības apkarošanas jomā, Finanšu policijas pārvaldes direktoru Kasparu Čerņecki, kas arī esot iemesls, kāpēc vairāku nedēļu laikā Pētersones kandidatūra joprojām nav virzīta uz apstiprināšanu.

"Vienotības" frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis atteicās komentēt versiju par Čerņecki kā piemērotāko kandidātu VID ģenerāldirektora krēslam, norādot, ka to būtu pārsteidzīgi darīt, kamēr frakcijā nav notikusi "normāla saruna" par šo tēmu.

"Mums nav iznācis izrunāties ar Vilka kungu, kurš ir vienpersoniski nolēmis, ka uz šo amatu nebūs atklāts konkurss, bet amatā ieceļams kāds no esošajiem dienesta darbiniekiem. Taču iepriekšējai priekšniecei bija četri vietnieki - vēlamies saprast, kāpēc tieši Pētersone būtu piemērotākā," sacīja Zaķis.

Šobrīd svarīgāka ir budžeta pieņemšana, kā arī saspringums, ko radījusi situācija ar kultūras ministri Žanetu Jaunzemi-Grendi (VL-TB/LNNK), norādīja "Vienotības" frakcijas vadītājs, piebilstot, ka Pētersones jautājums neesot "top 3 listē".

"Likums pietiekami ilgi ļauj būt par vietas izpildītāju, līdz ar to lielai steigai mēs pamatu neredzam," uzsvēra Zaķis, norādot, ka tuvākajās frakcijas sēdēs tiks skaidrībā ar šo jautājumu.

Pret Vilka vienpersonisko rīcību, lemjot virzīt VID vadītāja amatam Pētersoni un nekonsultējoties par to ar partijas biedriem, iebilstot arī Saeimas priekšsēdētāja un "Vienotības" valdes locekle Solvita Āboltiņa.

Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītājs Aleksis Jarockis sacīja, ka Vilks plāno VID ģenerāldirektora amatam virzīt Pētersoni, kura savu piemērotību šim amatam ir pierādījusi, daudz strādājot ar uzņēmējiem un uzņēmēju organizācijām, pievēršot lielu uzmanību komunikācijai un VID kā uz klientu orientētas iestādes attīstībai. Turklāt Pētersone kā VID Nodokļu kontroles pārvaldes direktore vairāk strādājusi tieši nodokļu jomā.

Augstu vērtējot VID ģenerāldirektora vietnieku Tāļa Kravaļa un Čerņecka veikumu, finanšu ministrs uzskata, ka abiem vietniekiem jāturpina strādāt savās atbildības jomās.

Finanšu ministram nav padomā cits kandidāts VID ģenerāldirektora amatam. Vilks iepriekšējā trešdienā bijis arī "Vienotības" frakcijas sēdē, un partijas biedri nav rosinājuši šī jautājuma apspriešanu un nav pauduši iebildumus Pētersones kandidatūrai.

Arī no tiesībsargājošām iestādēm nav saņemta nekāda informācija, kas būtu par pamatu nevirzīt Pētersones kandidatūru šim amatam.

Finanšu ministrs varētu virzīt jautājumu par Pētersones apstiprināšanu VID ģenerāldirektora amatā izskatīšanai valdībā pēc tam, kad būs pabeigta nākamā gada valsts budžeta gatavošana, informēja Jarockis.

Ar Čerņecki pagaidām nav izdevies sazināties. Iepriekš uz jautājumu, vai viņš būtu gatavs kļūt par VID ģenerāldirektoru, Čerņeckis sacīja, ka "uz šādu jautājumu ir grūti atbildēt un šāds piedāvājums, ja tas tiktu izteikts, būtu nopietni jāizsver".

Kā ziņots, VID ģenerāldirektora vietniece nodokļu jomā, Nodokļu kontroles pārvaldes direktore Pētersone par VID ģenerāldirektora pienākumu izpildītāju tika iecelta jūlijā. Iepriekšējā VID ģenerāldirektore Nelija Jezdakova atstāja amatu pēc pašas vēlēšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!