Foto: LETA
Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītājs Normunds Vilnītis patlaban neredz iemeslu atkāpties no amata un darīs to vienīgi tad, ja tiks pierādīta viņa rīcības neatbilstība likumam. Savukārt viņa vietnieki Juta Strīķe un Avis Vilks atzīst, ka nevar iedomāties kopīgu darbu ar Vilnīti un, viņam paliekot amatā, neredz citu iespēju kā vien aiziet no biroja.

Vilnītis sestdien pēc tikšanās ar premjeru Valdi Dombrovski (Vienotība) žurnālistiem sacīja, ka negrasās prognozēt, kāds būs starpinstitūciju komisijas lēmums par viņa rīcības un lēmumu tiesiskumu un vadības stilu. "Es nezīlēju, es strādāju. [..] Es strādāšu tālāk," sacīja KNAB šefs. Vilnītis uzsvēra, ka no amata atkāpsies vienīgi tad, ja komisija viņa darbā atklās kādus pārkāpumus un spēs tos pierādīt. "Es ievērošu savā darbā likumu un prasīšu to ievērot arī vietniekiem, nodaļu vadītājiem un darbiniekiem neatkarīgi no amata," sacīja Vilnītis.

Viņš neredzot nekādas problēmas faktā, ka lielākā daļa KNAB darbinieku par viņu ir sūdzējušies premjeram. "Es te nekādas problēmas neredzu," sacīja Vilnītis, piebilstot, ka tās ir darbinieku tiesības. Vilnītis arī uzskata, ka "man nav jābauda neviena uzticība", jo viņš esot "parlamenta iecelts cilvēks".

Tomēr viņš pauda šaubas, vai darbinieki paši maz zinot, kas vēstulē rakstīts, un mudināja žurnālistus iztaujāt KNAB strādājošos par to, kā notikusi dokumenta parakstīšana. Vilnītis atzina, ka, acīmredzot, ir par daudz uzticējies saviem vietniekiem un nodaļu vadītājiem, tomēr ne jau viņi saturot KNAB kolektīvu – tā pamats esot visi birojā strādājošie.

Vilnītis uzskata, ka KNAB valdības savstarpējās nesaskaņas neietekmēs biroja darbu. Viņš pats nošķirot personiskās simpātijas un antipātijas un neiztverot konfliktu personīgi. KNAB šefs uzsvēra, ka KNAB darbam esot un drīz būšot arī jauni rezultāti.

Savukārt Vilks un Strīķe pēc tikšanās ar premjeru atzina, ka nespējot iedomāties sevi birojā, ja tajā paliek arī Vilnītis. Viņi norādīja, ka ir priekšlaicīgi prognozēt premjera uzdotās izvērtēšanas rezultātu. "Mēs nevaram pieņemt lēmumu to cilvēku vietā, kam lēmums jāpieņem," sacīja Vilks, tomēr kā maz ticamu vērtējot iespēju, ka konfliktu atrisināšanai amatus varētu zaudēt viss KNAB vadītāju trio. Viņaprāt, tas gan tehniski, gan juridiski ir grūti panākams.

Vilks atzina, ka viņam esot grūti iedomāties sevi strādājam tādā birojā, kura struktūra atbilstu Vilnīša rosinātajam reorganizācijas plānam, turklāt, ja pusotra gada laikā, kopš Vilnītis ir KNAB vadībā, nav izdevies sastrādāties, tad diez vai tas izdosies arī turpmāk.

Arī Strīķei esot grūti iztēloties, kā ikdienā varētu izpausties sadarbība ar Vilnīti. "Citas iespējas nav," viņa atbildēja uz jautājumu par iespējamu aiziešanu no KNAB, tomēr atzīstot, ka "jāstrādā tik ilgi, kamēr iespējams".

Vietnieki noraidīja Vilnīša apgalvojumus, ka darbinieki parakstījuši vēstuli premjeram, nezinot tās saturu. Birojā strādājošie juristi un ekonomisti ikdienā esot pieraduši pieņemt ļoti atbildīgus lēmumus un domāt paši, tāpēc esot grūti iedomāties, ka viņi varētu parakstīt dokumentu, nezinot tā saturu, uzsvēra Strīķe.

Jau vēstīts, ka pēc sarunas ar KNAB vadību premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība) sestdien uzdeva KNAB reformas izvērtēšanas starpinstitūciju komisijai analizēt Vilnīša rīcības atbilstību labas pārvaldes principiem, kā arī tās tiesiskos aspektus, taču nelūgs vērtēt KNAB šefa atbilstību amatam.

Paziņojumā medijiem premjers uzsver, ka atbildība par situāciju KNAB ir jāuzņemas gan Vilnītim, gan viņa vietniekiem.

Jau ziņots, ka Dombrovskis iepriekš pieļāva iespēju atbrīvot Vilnīti no KNAB vadītāja amata, ja konflikts turpināsies un nebūs uzlabojumu biroja darbā. Savukārt premjera partijas pārstāve, 10. Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa iepriekš pieļāva, ka no amatiem varētu atbrīvot gan Vilnīti, gan viņa sadumpojušos vietniekus Strīķi un Vilku.

Konflikts starp KNAB priekšnieku un darbiniekiem ilgst jau vairākus mēnešus. Lielākā daļa KNAB darbinieku, to skaitā abi biroja priekšnieka vietnieki Strīķe un Vilks publiski izteikuši neuzticību Vilnītim un aicina premjeru neapstiprināt Vilnīša sagatavotos biroja reorganizācijas plānus, kas, pēc autoru domām, pārvērstu biroju "par formālu pretkorupcijas iestādes "izkārtni"".

Savukārt pēc Nacionālās drošības padomes iniciatīvas izveidotā KNAB reformu izvērtēšanas komisija secinājusi: lai gan kopumā šogad pavasarī Vilnīša uzsāktās reformas, veidojot reģionālās struktūrvienības, bijušas tiesiskas un lietderīgas, tomēr ne visi lēmumi bijuši līdz galam pārdomāti, tāpēc izmaiņas birojā būtu jāturpina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!