Foto: Shutterstock

Jaundzimušo skaita samazinājums šī gada pirmajā pusē varētu būt skaidrojams ar potenciālo jauno vecāku nedrošības sajūtu, uzskata Saeimas deputāte Ilze Viņķele (V).

Sarunā Viņķele norādīja, ka, vērtējot jaundzimušo skaita samazinājumu, jādomā par ģimeņu stabilitāti un drošības sajūtu, tostarp par darba iespējām. Parlamentāriete pauda, ka, iespējams, iedzīvotājus satrauca nestabilitāte Eiropā, kā arī Krievijas un Ukrainas konflikts, kas vairoja nedrošības sajūtu.

Viņķele uzsvēra, ka nav notikušas būtiskas negatīvas izmaiņas atbalstā ģimenēm. Viņa norādīja, ka patlaban palikusi neskaidrība tikai par bērnudārzu līdzfinansējumu.

Deputāte uzskata, ka arī turpmāk ir jāturpina iesāktie darbi demogrāfijas veicināšanai, bet viens no būtiskākajiem uzdevumiem ir nodrošināt prognozējamu atbalsta sistēmu. Tāpat nepieciešams nodrošināt atbalstu visa veida ģimenēm - gan tām, kuras dzīvo reģistrētās attiecībās, gan tām, kuras tādās nedzīvo. Viņķele uzsvēra, ka daudzi pētījumi pierādīja, ka nevēlēšanos laist pasaulē bērniņu ietekmē nedrošība un prognozējama atbalsta trūkums.

Vēl būtiski nodrošināt arī kvalitatīvus publiskos pakalpojumus - vecākiem ir svarīgi zināt, ka viņu bērns varēs apmeklēt bērnudārzu, kā arī gūt labu izglītību un veselības aprūpi.

Viņķele uzsvēra, ka "jaunas revolūcijas" nebūtu nepieciešamas, tomēr, iespējams, jaunajiem vecākiem kādreiz tomēr varētu tikt nodrošinātas nodokļu atlaides un citi atvieglojumi.

Tomēr patlaban nebūtu jāpaniko un jāveic pārsteidzīgi secinājumi, norādīja deputāte, turpinot, ka jāsagaida dzimstības rādītāji visa gada griezumā.

Kā ziņots, šā gada pirmajā pusē Latvijā reģistrēti 10 511 jaundzimušie, kas ir par 147 bērniem jeb 1,4% mazāk nekā 2014.gada attiecīgajā periodā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes apkopotie dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!