Foto: LETA

Maijā valdība nāks klajā ar jaunu nodarbinātības politikas piedāvājumu, kurā būs padomāts arī par darba iespēju radīšanu pirmspensijas vecuma cilvēkiem, šodien Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) Liepājas arodbiedrību centrā notikušajā diskusijā solīja labklājības ministre Ilze Viņķele (V).

Lielais bezdarbnieku skaits pirmspensijas vecumā, iedzīvotāju sliktais veselības stāvoklis, kas liedz turpināt darbu cienījamā vecumā, kā arī pārāk mazais mūža ilgums Latvijā šodien sanāksmē bija galvenie arodbiedrību pārstāvju argumenti, iebilstot pret valdības iecerēto pensijas vecuma paaugstināšanu no 2014.gada, novēroja "Rietumu Radio".

"Ir jāmaina priekšstati par veciem cilvēkiem darbā," sacīja ministre, kā piemēru minot savu tēvu, kurš vēl 74 gadu vecumā ir ārsts Latgalē. Šis ministres izteikums izraisīja vairāku arodbiedrību pārstāvju asus protestus.

Uzņēmuma "Lauma" pārstāve sacīja, ka ražošanā vairs nevar strādāt darbinieki, kuri vecāki par 60 gadiem, un, aizejot no uzņēmuma, viņi citu darbu vairs neatradīs, un viņu uzturēšana gulsies uz pašvaldības pleciem. Izskanēja arī viedoklis, ka iedzīvotāju veselības stāvoklis, salīdzinot ar padomju gadiem, ir pasliktinājies, jo cilvēkiem nav naudas ārsta apmeklējumam un nepieciešamo operāciju veikšanai.

Tikmēr ministre pauda viedokli, ka dzīves apstākļi pēdējos gados Latvijā nav pasliktinājušies, iedzīvotāju vidējais dzīves ilgums pieaug un 480 000 iedzīvotāju Latvijā līdz pensijai ir spējuši nodzīvot.

Viņķele, minot virkni skaitļu, klātesošajiem skaidroja, kāpēc pensionēšanās vecumu nepieciešams paaugstināt, kā arī norādīja, ka ir ļoti ieinteresēta panākt kompromisu ar arodbiedrībām. Vienlaikus gan viņa atzina, ka iedzīvotāji nekad neatbalstīs šo nepopulāro, taču no valsts viedokļa neizbēgamo lēmumu.

Ministre arī sacīja, ka attiecībā uz pensionēšanās vecuma paaugstināšanu ir iespējami nelieli kompromisi, un arī no arodbiedrību pārstāvju puses izskanēja viedoklis, ka vidusceļš būtu jāpanāk.

Saeimas deputāts Valērijs Agešisns (SC), kurš atbalsta arodbiedrību prasību pensionēšanās vecumu paaugstināt no 2016.gada, norādīja, ka vīrieši Latvijā vidēji dzīvo 67 gadus un, paaugstinot pensionēšanās vecumu līdz 65 gadiem, daudzi līdz pensijai nenodzīvos. Šī iemesla dēļ viņiem zūd motivācija maksāt nodokļus. Ja Saeimas vairākums atbalstīs valdības piedāvāto variantu, Agešins pieļauj iespēju par šo jautājumu rīkot referendumu, kā arī pieprasīt Viņķeles demisiju.

Arī Saeimas deputāte Aija Barča (ZZS) kā vienu no argumentiem pret pensionēšanās vecuma paaugstināšanu no 2014.gada minēja lielo bezdarbnieku skaitu pirmspensijas vecumā, kas, pēc viņas rīcībā esošās informācijas, ir virs 40%. Savukārt ministre apgalvoja, ka pirmspensijas vecumā bezdarbnieku skaits ir tikai nepilni 13%.

Jau ziņots, ka šodien LBAS Liepājas arodbiedrību centrā apsprieda jautājumu par pensionēšanās vecuma paaugstināšanu no 2014.gada,

Liepājas arodbiedrību centrs jau iepriekš izteica prasību par Viņķeles demisijas pieprasīšanu, ja netiks mainīts valdības lēmums par pensionēšanās vecuma straujāku paaugstināšanu.

Iepriekš valdības atbalstītie grozījumi likumā "Par valsts pensijām" paredzēja pakāpeniski paaugstināt pensionēšanas vecumu no 2016.gada, tomēr šonedēļ valdība atbalstīja tā paaugstināšanu jau no 2014.gada, ņemot vērā negatīvās tendences sociālajā budžetā un jaunākos tautas skaitīšanas datus.

Šī reforma vistiešāk attieksies uz 1952. līdz 1957.gadā dzimušajiem iedzīvotājiem jeb apmēram 50 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!