Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija ceturtdien izskatīšanai pirmajā lasījumā konceptuāli atbalstīja likumprojektu, kas paredz dubultot valsts finansējumu partijām.

Pašlaik Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likums nosaka, ka valsts budžeta finansējumu piešķir politiskajām spēkam, par kuru iepriekšējās Saeimas vēlēšanās nobalsojuši vairāk nekā 2% vēlētāju, 0,71 eiro apmērā kalendārā gada laikā par katru iegūto balsi. Savukārt grozījumi to paredz mainīt uz 1,42 eiro par katru iegūto balsi.

Deputātiem bija dažādi viedokļi par šo ierosinājumu, un vairāki opozīcijas pārstāvji neatbalstīja šī likumprojekta virzīšanu izskatīšanai pirmajā lasījumā. Komisijas vadītājs Sergejs Dolgopolovs (S) uzskata, ka pašlaik būtu "diezgan amorāli" runāt par partiju finansējuma palielināšanu, turklāt pašreizējā sistēma liedzot strādāt jaunajām partijām.

Komisijas vairākums gan konceptuāli atbalstīja šo likumprojektu pirmajā lasījumā, vienojoties noteikt samērā garu priekšlikumu iesniegšanas termiņu - 1.septembrī.

Kā ziņots, iecere par finansējuma palielinājumu partijām izstrādāta, ņemot vērā Valsts prezidenta Andra Bērziņa priekšlikumus politisko partiju sistēmas izmaiņām. Prezidents gan nepiedāvāja konkrētu finansējuma palielinājuma apmēru.

Iepriekš Bērziņš Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei (VL-TB/LNNK) iesniedza likumdošanas iniciatīvu, kas pamatojas uz prezidenta izveidotās Ekspertu grupas pārvaldības pilnveidei ziņojumu "Politisko partiju sistēmas pilnveidošanas iespējas".

Ziņojumā iekļauta situācijas analīze un priekšlikumi, un tas izstrādāts ar mērķi stiprināt un veidot atbildīgākas politiskās partijas, bez kurām demokrātiska valsts nevar pastāvēt. Lai veicinātu diskusijas un konstruktīvu darbu likumprojektu izstrādē, iniciatīvā iekļautas arī vairākas iespējamo normatīvo aktu grozījumu redakcijas.

Saeima vērtē arī vairākus citus likumprojektus, kas saistīti ar prezidenta ierosinājumiem partiju sistēmas izmaiņām. Valsts pārvaldes un pašvaldību komisija jau iepriekš konceptuāli atbalstīja likumprojektus, paredzot, ka Saeimas un Eiropas Parlamenta vēlēšanās varēs piedalīties partijas, kurās ir vismaz 500 biedru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!