Foto: AFI

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) virzīs izmaiņas Rīgas Ekonomikas augstskolas likumā, lai tās rektors Andeass Pālzovs varētu saglabāt savu amatu, nekārtojot valsts valodas prasmes pārbaudes eksāmenu, žurnālistiem pastāstīja izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V).

Pēc tikšanās ar Rīgas Ekonomikas augstskolas Absolventu asociācijas prezidentu Māri Simanoviču Šadurskis pastāstīja, ka viņi pārrunājuši problemātiku, kas saistīta ar augstskolu tālāko attīstību, tai skaitā administratīvo vadību.

Ministrs uzsvēra, ka Rīgas Ekonomikas augstskolas ir dibināta uz starptautiska līguma pamata un ir arī īpašs likums par Rīgas Ekonomikas augstskolu. Augstskolas dibināšana būtiski atšķiras no citu augstskolu dibināšanas tāpēc, ka tika gūta liela palīdzība no Zviedrijas puses, lai Latvijā ienāktu pasaules zinātne un augstākā izglītība.

Šadurskis pauda, ka IZM jau sen jūt, ka Rīgas Ekonomikas augstskolas likums ir novecojis un tajā ir nepieciešamas izmaiņas, lai nodrošinātu augstskolas tālāku attīstību. Tā kā Rīgas Ekonomikas augstskola Pālzova vadībā ir ļoti veiksmīgi funkcionējusi līdz šim, IZM nav nekādas indikācijas, ka turpmāk varētu rasties problēmas augstskolai pilnībā iekļauties augstākās izglītības normatīvajā regulējumā un funkcionēt kā izglītības un zinātnes centram savā jomā.

Šadurskis uzskata, ka Pālzova vadībā augstskola var ļoti veiksmīgi funkcionēt, tāpēc IZM uzdevums ir sakārtot normatīvo bāzi, lai varētu virzīties tiesiskā ceļā un izdarīt visas lietas augstskolas attīstības labā.

Jautāts, vai Pālzovam būtu jāpierāda savas zināšanas, kārtojot valsts valodas prasmes pārbaudes eksāmenu, Šadurskis atbildēja, ka Pālzovs labi runā latviski un ir jāsakārto normatīvie akti, lai viņam tas nebūtu jāpierāda ar eksāmenu.

Arī Simanovičs žurnālistiem pastāstīja, ka ir ļoti apmierināts ar tikšanās rezultātu. Tajā pārspriesti ne tikai Rīgas Ekonomikas augstskolas jautājumi un šī problemātika kopumā, bet arī izglītības nozīme vispār un starptautiski atzītas izglītības nozīme Latvijā, kas nodrošina, ka gudrie bērni paliek, mācās un vēlāk arī strādā Latvijā.

"Vienojāmies arī par to, ka Rīgas Ekonomikas augstskolas juridiskais statuss, kā viņa ir cēlusies un ko tā Latvijai dod, ir jānodrošina arī augstskolas likumā. Likums zināmu iemeslu dēļ ir novecojis, un tas ir jāpilnveido atbilstoši esošajai situācijai," pauda Simanovičs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!