Foto: LETA

Pretrunīgi vērtētais ierosinājums visiem skolēniem noteikt obligātu eksāmenu fizikā un ķīmijā tiks īstenots pēc diviem gadiem, šodien uzņēmēju organizāciju rīkotajā diskusijā par eksakto izglītību paziņoja Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V).

Visiem skolēniem eksāmens fizikā un ķīmijā būs 2016.gadā, teica Straujuma.

Viņa stāstīja, ka ir panākta vienošanās ar izglītības un zinātnes ministri Inu Druvieti (V), ka 2016.gadā paredzēts piloteksāmens fizikā un ķīmijā visiem skolēniem.

Tāpat Straujuma teica, ka ar ministri panākta vienošanās par minēto mācību priekšmetu satura pilnveidošanu, skolotāju izglītošanu un pedagogu kvalifikācijas celšanu.

Kā ziņots, Latvijas iedzīvotājiem nav vienota viedokļa par obligāta fizikas vai ķīmijas eksāmena spēju veicināt jauniešu interesi par dabaszinībām - 40% uzskata, ka obligātā eksāmena ieviešana veicinās skolēnu interesi par dabaszinībām, bet 41% ir pretējās domās, rāda jaunākā "DNB Latvijas barometra" aptauja.

Komentējot šos datus, izglītības un zinātnes ministre Druviete paudusi pārliecību, ka eksāmens skolēnu zināšanas vēl neuzlabos. Daudz vairāk dod prasmīgs skolotājs, labi aprīkots fizikas vai ķīmijas kabinets, jo eksakto zinātņu minimumu arī eksāmenu formā nodrošina no 2008.gada atjaunotais matemātikas eksāmens. Ministre atbalsta mācīšanas pastiprināšanu, mācību līdzekļu pieejamību, skolotāju un sabiedrības izglītošanu, nevis testēšanu.

Šogad jūnijā valdošo koalīciju pārstāvošie politiskie spēki vienojās, ka obligātais centralizētais eksāmens vidusskolēniem fizikā vai ķīmijā ir konceptuāli atbalstāms, tomēr to nevar ieviest uzreiz. Obligāto eksāmenu fizikā vai ķīmijā varētu ieviest pēc trīs gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!