Foto: LETA

Kādai no reliģiskajām organizācijām Latvijā pērn piederēja 1,62 miljoni iedzīvotāju, no kuriem 714 374 cilvēki bija reģistrēti kā Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas (LELB) locekļi, 370 000 piederēja kādai no Latvijas Pareizticīgās baznīcas draudzēm, bet Latvijas Baptistu draudžu savienības draudzēm piederēja 7029 cilvēki, liecina pēc reliģisko organizāciju gada pārskatiem Tieslietu ministrijas (TM) apkopotā informācija.

Salīdzinot ar 2011.gadu, luteriskajai baznīcai piederīgo skaits ir nedaudz audzis - no 708 773 aizpērn līdz 714 758 pērn, pareizticīgo baznīcai piederīgo skaits palicis nemainīgs - ap 370 000, kā arī katoļu skaits, ņemot vērā konkrētu datu trūkumu, palicis 2008.gada līmenī un tiek lēsts ap 500 000 cilvēku.

Draudzei "Jaunā paaudze" piederīgo skaits arī paplicis nemainīgs - 3 020, dievturu skaits no 663 pieaudzis līdz 670, no 155 līdz 158 pieaudzis budistu skaits, Mozus ticīgo jeb jūdaistu skaits sarucis no 416 līdz 378, mormoņu skaits samazinājies no 852 līdz 815, metodistu draudžu locekļu skaits pieaudzis no 751 līdz 760 un Septītās dienas adventistu skaits samazinājies no 4046 līdz 4034. Vismazāk piederīgo - 24 - bijis organizācijai "Kristīgā zinātne".

Četras Romas katoļu baznīcas Latvijā diecēzes TM pārskatus par 2012.gadu, tāpat kā par iepriekšējiem gadiem, nav iesniegušas, šādu rīcību pamatojot ar Latvijas un Svētā Krēsla līgumu, kas noteic Katoļu baznīcai Latvijā publisko tiesībsubjektību un tās pakļautību Vatikānam, portālam "Delfi" apstiprināja TM. TM norāda, ka jautājums par reliģisko organizāciju gada pārskatu iesniegšanu, kuros norādāmas ziņas par draudžu locekļu, garīdznieku skaitu, noslēgto laulību un kulta celtņu skaitu, ar Romas katoļu baznīcu Latvijā tiek risināts pārrunu veidā. Sodi par pārskatu neiesniegšanu gan organizācijai netikšot uzlikti.

Kā izriet no TM apkopotās informācijas, 2012.gada pārskatus nav iesniegusi Evaņģēlisko kristiešu draudze "Ticības vārds", Rēzeknes ebreju draudze, Augsburgas ticības apliecības luterāņu draudze, kā arī Kalnciema vecticībnieku draudze.

Šīm četrām reliģiskajām organizācijām TM nosūtīs atkārtotus brīdinājumus par pārskatu neiesniegšanu, norādot uz reliģisko organizāciju pienākumu atbilstoši Reliģisko organizāciju likuma noteikumiem iesniegt pārskatu un savā darbībā ievērot normatīvo aktu prasības. Ja reliģiskās organizācijas noteiktajā termiņā neiesniegs pārskatu par savu darbību iepriekšējā gadā, TM izvērtēs iespēju vērsties pie ģenerālprokurora ar lūgumu sniegt pieteikumu par reliģiskās organizācijas darbības izbeigšanu, jo reliģiskā organizācija nepilda tai likumā noteiktos pienākumus.

Kopumā šogad TM iesniegti 16 reliģisko savienību (baznīcu) pārskati, aptverot 758 draudzes, kā arī 152 autonomo draudžu pārskati.

TM norāda, ka reliģisko draudžu piederīgo skaits var mainīties un dažreiz izmaiņas ir minimālas un reliģiskās organizācijas neatspoguļo tos pārskatos, vai arī izmaiņas ir būtiskas un pamatojas uz apstākļiem, ka konkrētajā gadā tika veikta draudzes locekļu uzskaites precizēšana reliģiskās organizācijas iekšienē.

Kā piemēru TM min Latvijas Vecticībnieku Pomoras baznīcu, kas uzskaita tikai tos draudzes locekļus, kuriem ir balstiesības draudzes kopsapulcēs. Tomēr dievkalpojumus apmeklē un par piederīgiem reliģiskajai organizācijai var tikt uzskatīts daudz lielāks dievlūdzēju skaits - 51 330, no kuriem 9500 tiek uzrādīti reliģiskajā organizācijā „Rīgas Grebenščikova vecticībnieku draudze" un 5180 tiek uzrādīti reliģiskajā organizācijā „Rēzeknes vecticībnieku kapu draudze". Pārējos dievlūdzējus (36 650) uzrāda reliģiskā savienība (baznīca) „Latvijas vecticībnieku Pomoras Baznīca".

LELB, iesniedzot pārskatu par 2012.gadu, tāpat kā iesniedzot informāciju par 2011.gadu, norādīja, ka Latvijā luterāņu konfesijas pārstāvju, sākot ar 2011.gadu, ir palicis 1,65 reizes vairāk, kā iepriekšējos gados. Šāda apgalvojuma pamatojums, kā arī izskaidrojums, kāpēc tiek piemērots tieši tāds koeficients, nav atrodams reliģiskās organizācijas pārskatā, atzīmē TM.

Saskaņā ar Latvijas Pareizticīgās baznīcas sniegto informāciju, draudzes locekļu skaits pēdējos četros gados būtiski nemainās. Atbilstoši Romas Katoļu Baznīcas Latvijā interneta vidē sniegtajai informācijai 2008.gadā katoļu konfesijai piederīgo skaits Latvijā varētu būt 500 000. Jaunāka informācija par katoļu konfesijai piederīgo skaitu nav pieejama.

Arī musulmaņu konfesiju draudzes pārskatos norādīja samērā nelielu draudzes locekļu skaitu, savukārt interneta resursos tiek skaidrots, ka etniskie musulmaņi Latvijā varētu būt līdz pat 10 0000, bet reālais musulmaņu skaits varētu būt zem 1000, atzīmē TM.

TM norāda, ka Jehovas liecinieku skaits iepriekšējos gados svārstījās no 115 2002. gadā līdz 195 2010. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!