Foto: F64
Valsts kontrole (VK), revidējot pērn īstenoto Bērnu un ģimenes lietu ministrijas (BĢLM) un Īpašu uzdevumu ministra sabiedrības integrācijas lietās sekretariāta (ĪUMSILS) likvidāciju, konstatējusi trūkumus gan pašā reorganizācijas procesā, gan tiesību aktos.

VK revīzijas ziņojumā norāda, ka pārbaudē nav konstatēts nekas tāds, kas liktu uzskatīt, ka nav nodrošināta valsts mantas saglabāšana, bet ir konstatēts, ka ĪUMSILS nav ievērojis likuma prasības attiecībā uz darbības noslēguma finanšu pārskata sagatavošanu.

Tāpat VK secina, ka ministrijas un sekretariāta reorganizācijas procesā nav nodrošināta vienota pieeja. Tas rada risku, ka reorganizācijas procesā var nenodrošināt valsts mantas saglabāšanu, jo ārējie normatīvie akti nenosaka inventarizācijas nepieciešamību, ja pēc reorganizācijas mainās iestāžu padotība.

VK konstatējusi, ka divos gadījumos likvidētās ministrijas un sekretariāta iestādēs inventarizēti aktīvi un pasīvi, divos gadījumos inventarizēti atsevišķi aktīvi un pasīvi un vienā gadījumā inventarizācija nav notikusi.

VK arī norāda, ka pretēji likuma prasībām nav sagatavots ĪUMSILS darbības noslēguma finanšu pārskats. Līdz ar to sekretariāta reorganizācijas komisija nav izpildījusi Ministru kabineta rīkojumā noteikto.

Tomēr VK atzīmē, ka likumā nav skaidri noteikts, kādam jābūt pārskata apjomam un vai tajā īpaši jāskaidro darbības turpināšanas principu, ja iestādes reorganizācija vai likvidācija nesakrīt ar kalendārā gada beigām. Tāpat nav noteikts, kāds šādos gadījumos ir termiņš, līdz kuram darbības noslēguma pārskats iesniedzams Valsts kasē, kā pārskatu pārbauda un publicē.

Tāpēc VK iesaka Finanšu ministrijai pilnveidot normatīvos aktus, nosakot aktīvu un pasīvu inventarizācijas nepieciešamību iestāžu padotības īstenošanas funkciju maiņas gadījumā un noslēguma finanšu pārskata sagatavošanas, pārbaudes, iesniegšanas un publicēšanas kārtību gadījumos, kad iestādes reorganizācija vai likvidācija nesakrīt ar kalendārā gada beigām.

Jau vēstīts, ka BĢLM un ĪUMSILS likvidēja 2008. un 2009.gadā. Vispirms sekretariāta funkcijas no pagājušā gada 1.janvāra nodeva BĢLM, bet pērn vasarā, lai taupītu budžeta līdzekļus un samazinātu valsts aparātu, tika nolemts šīs ministrijas funkcijas sadalīt starp Tieslietu, Labklājības un Izglītības un zinātnes ministrijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!