Foto: LETA

Valsts kontrole informējusi prokuratūru par revīzijā atklātajiem pārkāpumiem Jūrmalas pašvaldībā unnelietderīgi izlietotajiem pašvaldības un kapitālsabiedrību līdzekļiem vairāk nekā 1,2 miljonu latu apmērā, informēja Valsts kontrole.

Pašu kapitālsabiedrību neekonomiskas un normatīvo aktu prasībām neatbilstošas darbības rezultātā pakalpojumu saņēmēji - jūrmalnieki - par dažādiem pakalpojumiem ir pārmaksājuši vismaz  402 000 latu, revīzijā secinājusi Valsts kontrole (VK). Rēķinos par kapitālsabiedrību pakalpojumiem ir iekļautas ekonomiski nepamatotas cenas, kuras veido kapitālsabiedrību darbinieku nepamatoti lielais atalgojums, izdevumi, kas radušies, neievērojot publisko iepirkumu procedūras, kā arī izmaksas par dienesta auto izmantošanu privātām vajadzībām un citi izdevumi, konstatējusi VK.

Revīzijā atklāts, ka pašvaldība nelietderīgi izlietojusi vismaz 1,2 miljonus latu. SIA "Jūrmalas attīstības projekti" pamatkapitālā ir ieguldīta pašvaldības nauda 768 000 latu apmērā, kaut gan tā astoņu gadu laikā nav īstenojusi nevienu būvniecības projektu, bet ir izlietojusi 75% no pašvaldības ieguldījumiem. Pašvaldības kapitālsabiedrības, neievērojot normatīvajos aktos noteiktos aizliegumus, darbiniekiem ir nepamatoti aprēķinājušas un izmaksājušas darba samaksu vismaz  218 000 latu apmērā.

Revīzijā arī konstatēts, ka pašvaldība ir nelietderīgi rīkojusies ar kapitālsabiedrību peļņu 1,81 miljona latu apmērā, jo lēmumi par tās izlietojumu ir pieņemti bez iepriekšēja izvērtējuma un atbilstoša pamatojuma. Pašvaldība ir nolēmusi peļņu novirzīt iepriekšējo gadu zaudējumu segšanai, kaut gan sabiedrības saimnieciskā gada rezultāti zaudējumus neuzrāda, kā arī kapitālsabiedrību attīstībai vai pamatkapitāla palielināšanai, nenosakot līdzekļu izlietošanas mērķi.

VK ir konstatējusi arī nepamatotus izdevumus vairāk nekā 120 000 latu apmērā atalgojumiem 11 pašvaldības kapitālsabiedrībās, nosakot valdes locekļiem un kapitāldaļu turētāja pārstāvjiem normatīvajiem aktiem neatbilstošu atalgojumu un izmaksājot prēmijas, kā arī bez pamatota iemesla vairākkārt mainot valdes locekļus.

Divu gadu laikā 67 amatpersonas ir atceltas pirms pilnvarojuma termiņa beigām, kā atcelšanas iemeslu 39 gadījumos norādot uzticības zaudēšanu vai 28 gadījumos nenorādot vispār, un tām ir izmaksātas līgumos paredzētās kompensācijas.

Jau ziņots, ka Jūrmalas dome iepriekš Valsts kontroles padomei ir iesniegusi sūdzību par revīzijas secinājumiem lietā par pašvaldības kapitālsabiedrību darbības efektivitāti un atbilstību normatīvo aktu prasībām, bet sūdzība ir noraidīta.

Revīzija pašvaldībā veikta par laika posmu no 2009.gada 1.janvāra līdz 2011.gada 30 aprīlim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!