Foto: DELFI

Labklājības ministrija (LM) jau ilgstoši ignorē Valsts kontroles (VK) sniegto ieteikumu un vairākus gadus slēdz uzņēmuma līgumu par tādu pienākumu izpildi, kas jāveic ministrijas iepirkumu speciālistam, norādīts VK revīzijas ziņojumā par LM 2014.gada pārskata sagatavošanas pareizību.

Ziņojumā teikts, ka LM neievēro likumu, kas aizliedz slēgt līgumus par pakalpojumiem, kas ir iestādes amatpersonas vai darbinieka pienākums.

VK norāda, ka ministrija jau kopš 2011.gada katru gadu slēdz līgumu par juridiskā atbalsta sniegšanu ministrijai un tās padotības iestādēm iepirkuma jomā, tieši Eiropas Savienības (ES) fondu projektu iepirkumos.

Ministrijas speciālisti saņēmuši konsultācijas, kuru paredzamā līgumcena bijusi lielāka par 142 287 eiro. VK norāda, ka, piemēram, konsultācijas sniegtas Personāla un dokumentācijas pārvaldības departamentam, gatavojot iepirkumu par šofera pakalpojumiem, kā arī Juridiskajam departamentam - par centralizēto iepirkumu veikšanu, bet saimniecības vadītājai - par aptauju degvielas iepirkumam.

Līgums par juridisko atbalstu iepirkuma jomā noslēgs šī gada 6.janvarī. Iepriekš gan LM valsts sekretāre Ieva Jaunzeme ir norādījusi, ka "atbalsta šāda līguma slēgšanu pēdējo reizi, jo ir jāmeklē cits risinājums".

LETA jau pagājušajā gadā ziņoja, ka LM un tās padotībā esošā Sociālās integrācijas valsts aģentūra pērn noslēgušas 53 uzņēmuma līgumus par tādu pienākumu izpildi, kas ir šo iestāžu darbinieku amata pienākums. Par to liecināja VK revīzijas ziņojums par LM 2013.gada pārskatu.

VK jau toreiz norādīja, ka šādi ministrija un tās padotības iestāde nav ievērojušas likumu, kas paredz, ka jebkurai rīcībai ar publiskas personas finanšu līdzekļiem un amatu ir jāatbilst ārējos normatīvajos aktos paredzētajiem mērķiem un noteiktajai kārtībai, kā arī valsts un pašvaldību iestādēm ir aizliegts slēgt līgumus par pakalpojumiem, kas ir iestādes amatpersonas vai darbinieka pienākums. Tādējādi ministrija nav nodrošinājusi valsts budžeta līdzekļu efektīvu un ekonomisku izlietošanu 19 429 eiro apmērā.

Kā pagājušā gada maijā skaidroja LM Komunikācijas nodaļas vadītāja Marika Kupče, ministrija slēdza uzņēmuma līgumus, lai piesaistītu papildu atbalstu juridiskajos jautājumos publiskā iepirkuma jomā. LM ir viena iepirkumu speciālista amata vieta, un šī darbinieka kapacitāte ir nepietiekama visu ministrijas publisko iepirkumu organizēšanai un LM pārziņā esošo ES struktūrfondu aktivitāšu īstenošanas vadībai un uzraudzībai, norādīja LM pārstāve.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!