Foto: DELFI
"Uz nenosakāmu termiņu no ekonomiskās aprites ir izņemti finanšu līdzekļi vismaz 673,92 miljonu latu apmērā, un valsts ir uzņēmusies augstu risku, ka termiņnoguldījumi netiks atgūti, jo bankas rādītāji jau no 28.10.2008. neatbilda normatīvajos aktos noteiktajām minimālajām prasībām," secināts Valsts kontroles ziņojumā par pagājušā gada novembrī notikušo "Parex" bankas pārņemšanu.

Kontrole arī norāda, ka "revīzijā netika gūta pārliecība, ka ar šo rīcību ir nodrošināta valsts budžeta līdzekļu efektīva un droša vadība saskaņā ar labāko finanšu praksi un ka ar šo rīcību ir sasniegts normatīvajā aktā noteiktais mērķis - valsts finanšu līdzekļus izmantot likumīgi un atbilstoši iedzīvotāju interesēm".

Ziņojumā, kurā daudz informācijas ir ierobežota apjoma, Kontrole atzīst, ka līdz ar šiem lēmumiem valsts ir uzņēmusies papildus slogu budžetam un palielinājusi valsts ārējo parādu, jo valstij nebija brīvu finanšu resursu termiņnoguldījumu veikšanai.

Kontrole norāda, ka valstij arī nav bijis nekāda mehānisma banku krīžu gadījumos. Tomēr arī bez tā, Kontrole akcentē, ka banku uzraudzībā "Parex" gadījumā laikus nebija noteikti ierobežojumi debeta operācijām, kā arī veiktas citas darbības, lai līdzsvarotu bankas darbību.

Arī brīdī, kad bija nolemts palīdzēt bankai, valsts nebija noteikusi nepieciešamo summu, kas būtu vajadzīga kredītiestādes nepārtrauktai darbībai. Nebija noteikts arī tekošais likviditātes apjoms un izvērtētā "Parex" bankas ietekme uz Latvijas tautsaimniecību.

Jau vēstīts, ka pirmie par VK ziņojumu svētdien vēstīja "Nekā Personīga". Pati "Parex" bankas pārņemšana notika pērn novembrī un decembrī. Patlaban ceturtā daļa kredītiestādes jau pieder Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!