Foto: LETA

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) frakcija vērsusies ANO, paužot, ka kampaņa "Mēs darītu tāpat!" neatbilst Latvijas tiesiskajam regulējumam un sabiedrības rūpēm par valsts drošību un aizsardzību.

VL-TB/LNNK paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem informē, ka nacionālās apvienības frakcija ir nosūtījusi vēstuli ANO komisāram bēgļu jautājumos Filipo Grandi, un šajā vēstulē esot minēti argumenti kampaņas pārtraukšanas nepieciešamībai un tiek prasīta informācija par kampaņas finansējuma avotiem un apmēriem.

Nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš uzskata, ka sauklis "Mēs arī bēgtu!" ir klajā pretrunā ar Nacionālās drošības un Nacionālo bruņoto spēku likumu, tāpēc kampaņa ir jāpārtrauc. Viņš pauž, ka kampaņas saturs un izpildījums nav "nedz patiess, nedz atbalstāms" un "kampaņas vadmotīvs iekļaujas Krievijas hibrīdkara īstenotajā retorikā, kas cenšas graut iedzīvotāju ticību un lojalitāti Latvijas valstij".

VL-TB/LNNK uzsver, ka Eiropas Komisijai ir aktīvi jāstrādā, lai likvidētu bēgļu krīzes cēloņus. Proti, vispirms jānovērš konflikti bēgļu izcelsmes valstīs. Savukārt Latvijai atbilstoši savai starptautiskajai atbildībai šajā politikā jāiesaistās aktīvāk.

Jau ziņots, ka Aizsardzības ministrija (AM) nosūtīja Ārlietu ministrijai vēstuli ar aicinājumu lūgt ANO Bēgļu aģentūrai pārtraukt kampaņas "Mēs darītu tāpat!" "nekorektos elementus" Latvijā.

Par šādu soli AM izšķīrusies, ņemot vērā to, ka kampaņa esot zemessargiem un karavīriem aizvainojoša. AM valsts sekretārs Jānis Garisons pauda viedokli, ka šī ir nekorekta kampaņa, jo tā apelē nevis pie bēgļu problemātikas humānajiem aspektiem, bet gan tiešā un netiešā veidā apgalvo, ka Latvijas iedzīvotāji to vien gaida, kā aizbēgt no valsts. Tas ir aizvainojoši ne tikai Nacionālo bruņoto spēku karavīriem, bet jo īpaši zemessargiem, kas savu brīvo laiku pavada mācībās, lai ar ieročiem rokās varētu aizstāvēt Latviju.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja, ka ANO Bēgļu aģentūra jau sākusi spert soļus, lai precizētu kampaņas vēstījumu Latvijā.

Ministrs skaidroja, ka Latvijas vēstnieks ANO ir ticies ar atbildīgajām amatpersonām un norādījis, ka Latvijā kampaņas vēstījums neatbilst globāli īstenotajai kampaņai. Proti, ja pie mums kampaņas sauklis ir "Mēs darītu tāpat!", tad globāli kampaņa vērsta uz saukli "Mēs esam kopā ar bēgļiem!".

ANO amatpersonas esot apliecinājušas, ka jau sākušas darbu pie kampaņas vēstījuma precizēšanas atbilstoši globālajam vēstījumam.

Rinkēvičs pauda, ka kampaņu pilnībā pārtraukt nevajadzētu, jo tā vērš uzmanību humānajiem aspektiem, tomēr vēstījumu Latvijā vajag precizēt. Vienlaikus viņš uzskata, ka kampaņas raisītā diskusija Latvijā ir vērtīga, jo ikdienā par tādām lietām netiekot runāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!