Foto: LETA

Partijas "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" (VL-TB/LNNK) prioritātes nākamajā Rīgas domes sasaukumā būs uzņēmējdarbības attīstīšana, kapitālsabiedrību darbības caurredzamība un atbalsts ģimenēm, pirmdien preses konferencē paziņoja VL-TB/LNNK mēra amata kandidāte Baiba Broka.

Konkrētu partijas programmu un mērķus tā publiskos tuvākajā laikā pēc tam, kad būs apzināta visa komanda, kas piedalīsies vēlēšanās. Pašreiz Broka norādīja trīs virzienus, kuros VL-TB/LNNK plāno darboties Rīgas attīstībai.

Politiķe uzsvēra, ka būtisks ir atbalsts ģimenēm, kas nozīmē, ka visiem bērniem jābūt nodrošinātām vietām bērnudārzā, turklāt tiks veikta pakāpeniska pāreja uz mācībām latviešu valodā. Viņa uzsvēra, ka Rīgā jāuzlabo izglītības iestāžu darbinieku sociālā aizsardzība un darba apstākļi. Visas esošās sociālās atlaides pilsētā saglabāsies, bet Broka uzskata, ka, pareizi saimniekojot, varētu piešķirt arī vairāk atlaides citām sabiedrības grupām.

VL-TB/LNNK uzskata, ka sociālās palīdzības jomā, piemēram, jāatrisina īslaicīgas sociālās aprūpes gultu pieejamība, jāpalielina sociālo darbinieku un aprūpētāju skaits Rīgā. Steidzami ir jādomā par dienesta dzīvokļu pieejamību tiem jaunajiem speciālistiem, kas Rīgai ir vajadzīgi, jo citas pašvaldības šādas iespējas jau piedāvā, aicinot pie sevis medicīnas darbiniekus ārstus, sociālos darbiniekus, medmāsas un citus. Turklāt jānodrošina atbalsts esošajiem sociālā darba veicējiem - darbiniekiem, kas strādā ar nelabvēlīgajām ģimenēm un bez vecāku aprūpes atstātajiem bērniem.

Tāpat viena no partijas prioritātēm ir Rīgas finanšu plānošanas un vadības sakārtošana un uzņēmējdarbības veicināšana. Broka uzskata, ka pašvaldībai ir ārkārtīgi augsts parādu līmenis, tāpēc nebūs iespējams nodrošināt ilgtspējīgu un sabalansētu budžetu. Rīgas pilsētas kredītreitings jau divus gadus esot zemāks nekā valstī un bez uzlabojumiem. Kredītreitingu aģentūras atzīstot, ka Rīgas domes finanšu vadības kapacitāte un ilgtermiņa finanšu plānošana ir vāja un negatīvi ekonomiskie notikumi var būtiski ietekmēt tās spēju pildīt uzņemtās saistības.

Broka pauda, ka Rīgai ir iespēja paplašināt ieņēmumu bāzi un kļūt par jauno uzņēmumu un inovāciju centru Baltijā, jo tieši galvaspilsētā atrodas lielākās Latvijas augstskolas, kas šobrīd saviem spēkiem atbalsta jaunos zinātniekus, bet viņu atklājumu pielietošanai komercdarbībā nepieciešams dibināt biznesa inkubatorus. Latvijas Universitātes un Rīgas Tehniskās universitātes kopīgais "Zaļais inkubators" un tajā darbojošies jaunie uzņēmumi 2015.gadā valsts budžetā samaksāja gandrīz 1,8 miljonus eiro. Ideju ir vairāk nekā augstskolas pašas spēj atbalstīt, tāpēc pašvaldība varētu iesaistīties un iedrošināt jaunos uzņēmējus un zinātniekus. Tāpat esot jāveicina Rīgas sadarbība ar uzņēmējiem uz publiskās privātās partnerības pamatiem.

Kā trešo virzienu Broka minēja kapitālsabiedrību pārvaldību. Viņa uzsvēra, ka pašreiz Rīgas domes opozīcijai nav informācijas par finanšu izlietošanu kapitālsabiedrībās, turklāt konstatēti daudz skandāli saistībā ar kapitālsabiedrību iepirkumiem un korupciju tajās.

"Pēdējo gadu laikā Rīga ir izcēlusies ar vairākiem liela mēroga projektiem, kuru nepieciešamība nav pietiekami kritiski izvērtēta un kuru izmaksas, darījumu necaurspīdīgums, korupcijas skandāli ir padarījuši mūsu valsts galvaspilsētu par sliktas saimniekošanas kaunpilnu piemēru. Esot mazākumā Rīgas domē, Nacionālajai apvienībai nav iespējas šo izsaimniekošanas neprātu apturēt. Taču darbs opozīcijā man ir ļāvis saprast, kā funkcionē lielpilsētas mehānisms un kas tieši ir jādara citādi," atzina Broka.

Turklāt nacionālā apvienība vēlas panākt, ka daudzdzīvokļu namu īpašnieki saņem kvalitatīvu namu apsaimniekošanas pakalpojumu, jo pašreiz esot ārkārtīgi daudz sūdzību un liela neapmierinātība ar Rīgas namu pārvalžu un apsaimniekotāju darbu - nesaprotami rēķini, neatsaucība un lēna trūkumu novēršana.

Politiķe arī norādīja, ka galvaspilsētā transporta un infrastruktūras jomā, paralēli valstiski nozīmīgu infrastruktūras projektu ieviešanai, ir jānodrošina kvalitatīvi esošo ielu, pagalmu remonti un esošās infrastruktūras modernizācija. Rīgā jāveido pārdomāti sabiedriskā transporta maršruti, lai atvieglotu automašīnu satiksmi Rīgas centrā un samazinātu gaisa piesārņojumu, piemēram, atbalstot elektroautomobiļu ieviešanu, ieviešot dalītā autotransporta lietošanu Rīgā.

Atsevišķa sadaļa VL-TB/LNNK programmā esot veltīta arī Rīgas sadarbībai ar Pierīgas pašvaldībām.

Broka uzsvēra, ka ir gatava parakstīt vienošanos ar "Zaļo un zemnieku savienību" un "Vienotību", kurā viens no punktiem paredz nesadarboties ar "Saskaņu" un "Gods kalpot Rīgai".

VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars preses konferencē informēja, ka partijas mērķis ir Rīgā no varas nogāzt pašreizējo vadību. Dzintars piebilda, ka mērķis ir ambiciozs bet viņaprāt izpildāms.

Dzintars pastāstīja, ka Broka mēra amata kandidatūrai izvēlēta tāpēc, ka viņai ir pieredze domes darbā. Turklāt pagājušās pašvaldību vēlēšanās VL-TB/LNNK viņas vadībā uzrādījusi ļoti labus rezultātus. Savukārt otrs Rīgas nodaļas izvirzītais kandidāts Rihards Kols partijas valdes sēdē esot savu kandidatūru atsaucis, norādot, ka, viņaprāt, Broka ir atbilstošāka šim amatam.

"Nacionālās apvienības valde šodien vienbalsīgi atbalstīja Brokas kandidatūru Rīgas mēra amatam. Broka ir pierādījusi, ka viņai ir vislabākās iespējas nomainīt pašreizējo Rīgas mēru. Nacionālās apvienības uzdevums ir nostāties pārējo latvisko partiju priekšgalā un panākt, ka simtgadi Latvijas galvaspilsēta sagaida ar latvisku vadību," pauda Dzintars.

VL-TB/LNNK Rīgas nodaļas vadītājs un Rīgas domes frakcijas vadītājs Dainis Locis preses konferencē pauda cerību, ka šajās pašvaldību vēlēšanās nacionālā apvienība sasniegs labākus rezultātus nekā iepriekšējās vēlēšanās, jo partijai ir nākusi klāt pieredze.

Viņš norādīja, ka VL-TB/LNNK neapmierina tas, ka pašreizējās Rīgas domes darbs ir necaurspīdīgs. Viņš pauda, ka nacionālā apvienība cer uz vēlētāju aktivitāti, jo iepriekšējās vēlēšanās "Saskaņa" esot uzvarējusi tikai pateicoties vēlētāju neaktivitātei un latvisko spēku sadrumstalotībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!