Foto: LETA

Veselības ministrija (VM) aicina Sarmīti Veidi, kura vada Latvijas ģimenes ārstu asociāciju, beigt apzināti tracināt sabiedrību ar tendencioziem paziņojumiem, kuru mērķis ir radīt šaubas par primārās veselības aprūpes sistēmas kapacitāti.

Ministrija paziņojumā norāda, ka Veide no 2003. līdz 2016. gadam, kopš viņa vada Latvijas Ģimenes ārstu asociāciju, publiski uzstājusies pret visiem veselības ministriem, kuri rosinājuši "kādas izmaiņas veselības aprūpes sistēmā, gan regulāri pieprasot viņu demisiju, gan draudot ar streikiem, protesta akcijām un līgumu neslēgšanu par valsts apmaksātās veselības aprūpes nodrošināšanu pacientiem, ja netiks ņemti vērā Veides vadītās asociācijas izvirzītie ultimāti".

"Veides kundzes saceltā ažiotāža ap izmaiņām laboratorisko izmeklējumu apmaksas kārtībā ir nepamatota," uzsver VM.

Pēc ministrijā skaidrotā, finansējums laboratorisko izmeklējumu veikšanai ir saglabājie 2015. gada līmenī, tādēļ nav ne mazākā pamata uzskatīt, ka, racionāli izmantojot šo finansējumu, tas varētu būt nepietiekams.

Turklāt izmaiņas līdzšinējos nosacījumos izstrādāja darba grupa, kurā darbojās Latvijas Laboratorijas speciālistu, Latvijas klīnisko universitātes slimnīcu laboratoriju, kā arī Slimību profilakses un kontroles centra un Nacionālā veselības dienesta pārstāvji, kā arī ģimenes ārsti.

Savu viedokli par izstrādātajiem nosacījumiem sniedza 13 mediķu profesionālās asociācijas, tostarp abas ģimenes ārstu asociācijas - gan Veides vadītā Latvijas Ģimenes ārstu asociācija, gan Līgas Kozlovskas vadītā Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācija.

"Tādējādi jaunā kārtība uzskatāma par iespējami labāko šā brīža risinājumu, lai tiktu panākta to gadījumu atsijāšana, kad analīzes tiek nozīmētas bez pietiekama medicīniska pamatojuma, tiek pārāk bieži atkārtotas, vai netiek ievērota loģiska un racionāla izmeklējumu veikšanas secība," klāsta VM.

Ministrija aicina abas ģimenes ārstus pārstāvošās asociācijas uz konstruktīvu sadarbību primārās veselības aprūpes pilnveidošanai pacientu interesēs, kas sevī ietver arī ģimenes ārstu sniegtās veselības aprūpes izvērtējumu un pasākumus tās uzlabošanai.

Jau vēstīts, ka Veide iepriekš skaidroja - ierobežojot ģimenes ārstu iespējas nosūtīt pacientus uz laboratoriskajiem izmeklējumiem, sekas var būt neprognozējamas.

No šā gada 1. janvāra ģimenes ārsti vairs nevar izrakstīt nosūtījumus uz atsevišķiem izmeklējumiem - tos iespējams saņemt tikai pie speciālista.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!