Foto: Picjumbo

Veselības ministrija (VM) plāno būtiski samazināt rezidentūras ilgumu bērnu psihiatram, liecina šodien valsts sekretāru sanāksmē izskatītais noteikumu projekts par izmaiņām ārstniecības personu klasifikatorā un ārstniecības personu un studējošo kompetencē ārstniecībā.

VM uzskata, ka patlaban divos posmos - pamatspecialitātes un apakšspecialitātes apgūšana - sadalītais specialitātes iegūšanas mehānisms un līdz ar to studiju ilgums nerosina speciālistus apgūt bērna psihiatra specialitāti. Tāpēc, lai uzlabotu situāciju, plānots saīsināt rezidentūras ilgumu bērnu psihiatra kvalifikācijas iegūšanai - no astoņiem līdz četriem gadiem.

Būtībā plānots pārstrukturēt bērnu psihiatra apakšspecialitāti par ārsta profesijas pamatspecialitāti, vienlaikus precizējot psihiatra, bērnu psihiatra, tiesu psihiatra un narkologa kompetenču aprakstus. Tas nepieciešams, lai pirmajos divos rezidentūras studiju gados noteiktu vienādu apmācības programmu saturu psihiatrijas, narkoloģijas un bērnu psihiatrijas specialitātēs, un katrai no tām - atšķirīgu apmācības programmas saturu rezidentūras trešajā un ceturtajā studiju gadā.

Noteikumu projekts paredz, ka rezidentūras ilgums bērnu psihiatru specialitātē būs četri gadi. Patlaban rezidentūras ilgums psihiatra pamatspecialitātē ir četri gadi un rezidentūras ilgums bērnu psihiatra apakšspecialitātē - vēl četri gadi.

Kā skaidroja VM, līdzšinējā situācija rāda, ka nodrošinājums ar veselības aprūpes speciālistiem Latvijā ir zem vidējā Eiropas Savienības valstu rādītāju līmeņa. Atbilstoši Nacionālā veselības dienesta datiem, līgumattiecībās ar valsti ir 39 bērnu psihiatri, un kā viens no šo speciālistu iztrūkuma cēloņiem tiek minēts studiju ilgums.

VM ar izmaiņām Ārstniecības personu klasifikatorā un ārstniecības personu, kā arī studējošo kompetencē ārstniecībā cer panākt, ka vairāk mediķu izvēlas strādāt bērnu un jauniešu psihiatrijas jomā.

Kā ziņots, tiesībsargs un Veselības inspekcija konstatējusi pārkāpumus bērnu psihoneiroloģiskajā slimnīcā "Ainaži". Pārkāpumi saistīti arī ar ārstniecības personāla, iespējams, neatbilstošu rīcību saistībā ar pacientu fiksāciju. Slimnīcā "Ainaži" konstatētais raisījis plašākas diskusijas par bērnu ar psihiskiem traucējumiem ārstēšanu Latvijā.

Jūnijā Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijā izvērtās plašas diskusijas par bērnu psihiatriju Latvijā. Toreiz Latvijas Psihiatru asociācijas prezidents un VM galvenais speciālists psihiatrijā Elmārs Tērauds uzsvēra, ka steidzami jārisina dažādas problēmas šajā jomā, tostarp jārisina lielas speciālistu trūkums, kā arī nepieejamā ambulatorā bērnu psihiatrija, uz kuru rindā esot jāgaida pat vairāk nekā četri mēneši.

Tērauds norādīja, ka viens no risinājumiem, kā piesaistīt jaunus bērnu psihiatrus, būtu veikt izmaiņas izglītības prasībās, proti, nosakot, ka bērna psihiatrs ir nevis specialitāte, bet gan pamatprofesija. Turklāt nozīmīgs ir arī atalgojuma jautājums, jo tagad paredzētie līdzekļi atalgojumam neļaujot piesaistīt speciālistus. Patlaban Latvijā esot 33 bērnu psihiatri, bet nepieciešami vismaz 50, sacīja psihiatrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!