Foto: edijsfoto.lv

Veselības ministrija (VM) iecerējusi veidot "zaļo koridoru" sirds un asinsvadu slimību diagnostikai jeb, kā pati ministrija to dēvē, "kardio zaļo koridoru".

Ceturtdien veselības ministre Anda Čakša (ZZS) žurnālistiem atklāja, ka "kardio zaļais koridors" ļautu nodrošināt šo slimību pacientiem izmeklējumus noteiktā laikā, līdzīgi kā tas patlaban tiek realizēts ar onkoloģijas pacientiem.

Ministre skaidroja, ka vispirms pacientam būs jāvēršas pie ģimenes ārsta, kurš tālāk pacientu nosūtīs pie konkrēta speciālista, terapijas vai izmeklējuma. Tā rezultātā varētu tapt skaidrs, kas tieši pacientam nepieciešams, lai novērstu miokarda infarkta vai insulta iespējamību.

Pēc Čakšas paustā, "kardio zaļā koridora" galvenais mērķis būs samazināt letālo gadījumu skaitu, jo Latvijā arī jauni cilvēki iet bojā infarkta un insulta dēļ. Tāpat cilvēkus ar sirds un asinsvadu slimībām svarīgi informēt par smēķēšanas kaitīgumu, uzturu, medikamentiem un citiem būtiskiem jautājumiem, norādīja Čakša.

Audzēju primārās diagnostikas sistēma jeb "zaļais koridors" tika izveidota, lai uzlabotu pacientu ar onkoloģiskām slimībām ātrāku un efektīvāku diagnosticēšanu, nodrošinot iespēju sākt savlaicīgu ārstēšanu.

VM norāda, ka onkoloģisko slimību gadījumā svarīga ir agrīna diagnostika un savlaicīgi sākta ārstēšana, tādēļ "zaļais koridors" jeb iespēja saņemt no valsts budžeta līdzekļiem apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus ātrākos termiņos ir būtisks uzlabojums veselības aprūpes organizēšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!