Foto: LETA

Drīzumā Veselības ministrijas (VM) rīcībā būs 272 miljoni eiro no Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu līdzekļiem, no kuriem finansējums paredzēts arī veselības propagandai, Latvijas Veselības aprūpes vadības speciālistu asociācijas (LVAVSA) pilnsapulcē sacīja veselības ministrs Guntis Belēvičs.

Viņš pavēstīja, ka naudu varēs sākt izlietot pēc tam, kad būs saņemts Pasaules bankas pētījuma slēdziens par visām finansējuma sadaļām. Konkrēti sadaļa par sabiedrības veselības veicināšanu varētu būt sagatavota jau maijā, kad arī varēs sākt virzīt finanšu izlietojuma izskatīšanu valdībā.

Ministrs norādīja, ka tautas veselības uzlabošanai VM kopā ar Slimību profilakses un kontroles centru (SPKC) ir izstrādājusi detalizētu veselības platformu 2015.- 2065.gadam, kas sadalīta četros virzienos. Pirmais no tiem paredzēts veselīgai ēšanai. VM mērķis ir, lai katram iedzīvotājam vismaz vienu reizi dienā būtu pieejams ēdiens ar svaigiem augļiem un dārzeņiem. Otrs virziens ir vērts uz aktīvo dzīves veidu. Ministrijas izvirzītais mērķis ir, lai katrs cilvēks ir iesaistīts kādā no tautas sporta kustībām.

"Bērnam ir jākustās katru dienu. Gādāsim par to, lai izglītības programmā tiktu iekļauta arī trešā sporta stunda, kā arī veselības mācība," sacīja Belēvičs.

Trešais virziens ir atbrīvošanās no atkarībām. Ministrija vēlas, lai Latvija ir nesmēķētāju valsts. Belēvičs norādīja, ka šādu mērķi sev esot uzstādījusi arī Somija. Tāpat VM plāno samazināt alkohola un narkotisko vielu atkarību.

Savukārt ceturtais virziens ir "Dzīvo vesels", kas paredz, ka 99-100% iedzīvotāju reizi gadā dodas uz profilaktisko apskati. Pašlaik to darot vien 13% Latvijas iedzīvotāju. Lai panāktu, ka sabiedrība rūpējas par savu veselību, Belēvičs pavēstīja, ka tas varētu tikt uzlikt kā pienākums.

"Piemēram, Zviedrijā cilvēkam ir pienākums reizi gadā veikt mutes higiēnu pie speciālista. Ja viņš to nedara, viņam tāpat valsts piesūta rēķinu, un viņam tāpat ir jāsamaksā. Austrālijā bērnu potēšana bija brīvprātīgs lēmums, tad sāka izplatīties poliomielīts [jeb bērnu trieka]. Tāpēc viņi nesen pieņēma likumu, ka tā ģimene, kura neved bērnu potēties, nesaņem nekādus bērnu pabalstus," ārvalstu piemērus klāstīja Belēvičs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!