Foto: DELFI

Veselības ministrija (VM) sākusi veselības nozarei nepieciešamā papildus finansējuma apzināšanu, lai nodrošinātu stabilu un prognozējamu finansējumu veselība aprūpei, trešdien informēja Veselības ministra padomniece komunikācijas jautājumos Iveta Ciganova.

Valdības rīcības plāns paredz, ka publiskais finansējums veselības nozarei ik gadu procentuāli un absolūtos skaitļos pieaug attiecībā pret iepriekšējā gada finansējumu.

3.martā Ministru kabinets apstiprināja likumprojekta „Par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2016., 2017. un 2018.gadam" un likumprojekta „Par valsts budžetu 2016.gadam" sagatavošanas grafiku, kas paredz, ka ministrijas iesniedz Finanšu ministrijā un Pārresoru koordinācijas centrā jaunās politikas iniciatīvas līdz 2015.gada  1. jūnijam.

VM norādījusi, ka valsts galvoto kredītu atmaksai ir jābūt kā atsevišķai valsts budžeta programmai. Šobrīd slimnīcas maksā valsts galvotā kredīta procentu maksājumus un ir uzsākušas kredīta pamatsummas atmaksu, un saistību apjomi - 2015. gadā ir 6,8 miljoni eiro, 2016.gadā 7,8 miljoni un 2017.gadā 8 miljoni eiro, kredītu atmaksa plānojas līdz 2049.gadam.

VM norādījusi, ka veselības nozarei finansējums nav atgriezts pirmskrīzes finanšu apjoma līmenī un papildus finansējums valsts galvoto kredītu atmaksai arī nav piešķirts, tādēļ kredītu atmaksu nevar risināt uz slimnīcu pacientu rēķina. Likumā par valsts budžetu jābūt vienlīdzīgai pieejai valsts galvoto kredītu atmaksai visās nozarēs.

Jau vēstīts, ka saskaņā ar VM apkopoto informāciju valsts kopš 2002.gada 11 Latvijas slimnīcām galvojusi aizdevumus par vairāk nekā 200 miljoniem eiro, no kuriem slimnīcas saviem aizdevējiem vai bankām vēl nav atdevušas vairāk nekā 182 miljoni eiro.

Veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) iepriekš paziņojis, ka neplāno valdībai prasīt atmaksāt VM galvotos kredītus 11 Latvijas slimnīcām. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!