Foto: LETA
Latvijas Ģimenes ārstu asociācija (LĢĀA) šodien saņēmusi veselības ministres Andas Čakšas piedāvājumu palielināt kapitācijas naudu, līdzekļus tam novirzot no kvalitātes kritēriju finansējuma, pastāstīja LĢĀA vadītāja Sarmīte Veide.

Veide sacīja, ka, pārrunājot primārās aprūpes nozīmīgumu, gūta izpratne par nepieciešamību palielināt pamatmaksājumus par jau noteiktajiem pienākumiem.

Saistībā ar līdz šim neatrisināto streika prasību par kapitācijas naudas palielinājumu ģimenes ārsti saņēmuši piedāvājumu kapitācijas naudas apjomu kāpināt uz kvalitātes kritēriju finansējuma rēķina, tādējādi pietuvojoties streika prasībās atrunātajam kritērijam par 30% pieaugumu kapitācijas naudai, pauda Veide.

Viņa norādīja, ka kopīgiem spēkiem būs jāizstrādā jauni kvalitātes kritēriji, kuriem savukārt būs jāmeklē jauns finansējuma avots.

Kā TV3 skaidroja Čakša, līdzekļus no kvalitātes kritērijiem atkal novirzot kapitācijas naudā, finansējums minētajiem kritērijiem būs jāmeklē citos līdzekļos.

Veide pagaidām atteicās prognozēt, kad ģimenes ārsti varētu pārtraukt streiku - streika komiteja gaidīs rakstisku ieceres piedāvājumu, pēc kā tiks lemts par turpmākajām rīcībām.

Kā ziņots, pārstājot sniegt valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus, 3.jūlijā plkst.12 vairāk nekā 600 ģimenes ārsti sāka streiku, solot, ka tas turpināsies tik ilgi, kamēr ar valdību izdosies vienoties par ģimenes ārstu izvirzītajām prasībām.

Ģimenes ārsti ar valdību nespēja panākt vienošanos par vēlamo apmēru, kādā palielināt kapitācijas naudu, tomēr protesta akcijas forma tika mīkstināta - kopš 18.jūlija ģimenes ārsti, kuri piedalās šajā akcijā, pieņem ne vairāk kā 20 pacientus dienā, turklāt nevienam pieaugušam pacientam neveic profilaksi. Šādā formā protestu solīts turpināt līdz 1.oktobrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!