Foto: LETA
AS "Valsts nekustamie īpašumi" padomei nav informācijas, kas radītu pamatu atsevišķu bijušo uzņēmuma valdes locekļu darbības izvērtējumam saistībā ar Okupācijas muzeja rekonstrukcijas termiņa neievērošanu, pauda VNĪ pārstāve Inta Plūmiņa.

Augustā vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK) pieprasīja Finanšu ministriju izvērtēt VNĪ valdes locekļu atbildību saistībā ar Okupācijas muzeja rekonstrukcijas termiņa neievērošanu un noteikt termiņu, kad "Nākotnes nams" būs gatavs.

"VNĪ padomes vērtējums ir jau izpaudies, publiskas atlases konkursa ceļā atlasot jaunu, profesionālu uzņēmuma valdi, kā arī - atbilstoši OECD ieteikumam - ir nostiprināta padomes pārraudzība uzņēmumā. Līdz ar to iepriekšējā VNĪ valde savus darba pienākumus vairs neturpina. (..) Šobrīd objektīvas informācijas, kas radītu pamatotu nepieciešamību veikt atsevišķu bijušo valdes locekļu izvērtējumu, nav," klāstīja Plūmiņa.

Viņa norādīja, ka patlaban VNĪ padomes uzmanības fokusā ir atbalsts jaunās uzņēmuma valdes efektīvas darbības sākšanai ar mērķi īstenot kompānijas pārmaiņu kursu. Darba gaitā VNĪ padome vērsīs uzņēmuma pašreizējās valdes uzmanību arī uz agrāk veiktajām projektu procedūrām, aicinot izvērtēt to lietderības un risku aspektus.

"Minētajā memoriāla kompleksa būvniecības sakarā šobrīd panākta pozitīva iesaistīto pušu sadarbības virzība. Sekojot VNĪ savulaik izteiktajai iniciatīvai veidot projekta koordinācijas padomi, ir sākts regulārs darbs sanāksmēs efektīvākai informācijas apmaiņai. Respektējot Okupācijas muzeja biedrības vēlmi aktīvi iesaistīties projekta jautājumu izvērtēšanā, VNĪ izteikusi muzeja biedrībai priekšlikumu stiprināt līdzšinējo sadarbību, iekļaujot biedrības pārstāvjus projekta ikdienas procesos un noslēdzot savstarpēju sadarbības līgumu," klāstīja VNĪ pārstāve.

Jau ziņots, ka aptuveni pēc mēneša VNĪ varētu izsludināt Latvijas Okupācijas muzeja rekonstrukcijas un piebūves jeb "Nākotnes nama" būvniecības iepirkuma otro kārtu. Uz otro kārtu tiks aicināti visi 14 pirmajā iepirkuma kārtā atlasītie pretendenti. Iepirkumu komisija patlaban strādā pie iepirkuma dokumentācijas sagatavošanas, lai jau oktobra beigās vai novembra sākumā izsludinātu iepirkuma otro kārtu.

Projektā "Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla kompleksa izveide Latviešu strēlnieku laukumā 1, Rīgā" paredzēta Latvijas Okupācijas muzeja ēkas rekonstrukcija un piebūves "Nākotnes nams" izbūve. Projekta kopējais budžets ir 4,31 miljons eiro.

Tāpat vēstīts, ka 2. oktobrī pilnā sastāvā darbu sākusi jaunā VNĪ valde. Līdzās VNĪ valdes priekšsēdētājam Ronaldam Neimanim, kā arī valdes locekļiem Kitijai Gruškevicai un Līgai Ermanei, darbu valdes locekļu amatā sākusi Sigita Janvāre un Andris Vārna.

VNĪ valdes uzdevums būs īstenot uzņēmuma pārvaldības maiņu, kā arī sekmīgi izstrādāt un ieviest uzņēmuma attīstības stratēģiju 2018. līdz 2022. gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!