Krimināllietas materiālus un telefonsarunu ierakstus tā sauktajā "Jūrmalgeitas" skandālā jeb Jūrmalas mēra vēlēšanu kukuļdošanas lietā Latvijas Televīzijas raidījumam "De facto" nodevis lietā iesaistītais Gvido Harijs Volbrugs. Tā laikrakstam "Neatkarīgā Rīta avīze" apgalvoja Volbrugs, norādot, ka šādi vēlējās panākt maksimālu šīs lietas caurspīdīgumu.
Arhitekts nenoliedz, ka iedevis aploksni Jūrmalas domniekam Ilmāram Ančānam.

"Piekrītu, ka esmu draņķis, ka visi četri draņķi – arī piekrītu, taču Ančāns nedrīkst būt par nacionālo varoni, jo viņš ir tāds pats draņķis," tā laikrakstam sacījis Volbrugs. Arhitekts pazinis Ančānu personiski, turklāt Jūrmalas domnieks vairākas reizes aicinājis Volbrugu kandidēt vēlēšanās viņa partijas "Mūsu zeme" sarakstā.

Volbrugs arī laikrakstam stāstījis, ka "par kukuli pat runas nebija" apgalvo arhitekts, viņš tikai piekritis būt par starpnieku sarunās ar Ančānu par atbalstu Hlevicka ievēlēšanai.

Uz priekšlikumu atbalstīt Hlevicki, domnieks painteresējies, ko šī nometne viņam var solīt. Volbrugam nav bijušas pilnvaras un iespējas kaut ko solīt, tāpēc Ančāna klātbūtnē zvanīts Leonīdam Lasmanim, kurš solījis drīz ierasties. Sākotnēji Ančānam esot solīts komitejas vadītāja amats un vieta Bulduru slimnīcas padomē ar atalgojumu 500 lati mēnesī. Ančāns zinājis, ka alga padomē ir tikai 300 lati, taču Lasmanis solījies to nokārtot.

"Neatkarīgā" norāda, ka Lasmanim, iespējams, solīts pilsētas izpilddirektora amats, tad to nokārtot viņš varētu. Šobrīd Ančāns ieņem Labklājības un izglītības komitejas vadītāja posteni, turklāt ir arī mēra Ineses Aizstrautas padomnieks.

Jau vēlāk sarunas Lasmanim pajukušas, jo pienākusi informācija, ka Ančāns sadarbojas ar KNAB. Taču stundu pirms mēra vēlēšanām Ančāns zvanījis Volbrugam, ka "tavi draugi ir nenopietni", bet vēl pēc 50 minūtēm Lasmanis aicinājis arhitektu steidzami ierasties domē. Vestibilā saticies ar Lasmani, kas esot viņam iegrūdis rokās aploksni, kura jānodod Ančānam. Pasperot pāris soļus, starpnieks sapratis, ka pulkstenis jau ir 14.15, domes sēde sākusies, tāpēc Lasmanim taujājis, kā nodot aploksni, ja deputāts sēž zālē. Tas kaut kam piezvanījis un pēc tam pateicis, ka Ančāns pēc 10 minūtēm iznāks no zāles.

Deputāta uzvalks bijis bez kabatu atlociņiem, ārā rēgojušies 5–6 centimetri no aploksnes malas, tāpēc Volbrugs to izņēmis, pārlocījis uz pusēm un atlicis atpakaļ. Jau vēlāk KNAB materiālos viņš redzējis nofotografētās 500 eiro naudaszīmes. Volbrugs noliedz, ka zinājis par naudu: "Tur tikpat labi varēja būt gan čeks par miljonu, gan saraksts, par ko jābalso."

"De facto" materiāli nonākuši, kad apsūdzētajiem izsniegts apsūdzības raksts. Tad veselas "grāmatas" ar sarunu izdrukām izskatā lieta arī nonākusi pie žurnālistiem, kas no šiem dokumentiem izkopējuši sev nepieciešamo, laikrakstam klāstījis arhitekts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!