Foto: DELFI
Iedarbinot speciālu amatpersonu apziņošanas kārtību, Valsts kanceleja un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) trešdien neveiksmīgi "bombardēja" ar īsziņām un mēģināja sazvanīt nu jau amatu zaudējušo Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieku Normundu Vilnīti, lai paziņotu viņam par ceturtdien rītā sasaukto valdības ārkārtas sēdi.

VUGD atskaitē valdībai norādīts, ka pirmās divas īsziņas Vilnītim aizsūtīta trešdien ap pulksten 20:00, uz tām viņš neatbildēja. Tad VUGD trīs reizes neveiksmīgi mēģināja Vilnīti sazvanīt.

Nākamo divu stundu laikā VUGD dežurants vēl trīs reizes neveiksmīgi zvanīja Vilnītim, bet ap pulksten 22:50 ar kurjeru Vilnītim bija nosūtīta rakstiskā informācija, taču viņa dzīvesvietā adresātu sastapt neizdevās.

Tāpat VUGD operatīvais dežurants mēģināja nosūtīt īsziņu un zvanīt KNAB iekšējās drošības nodaļas vadītājam, taču arī ar viņu sazināties neizdevās.

Vilnītis, kurš ceturtdien plkst. 8:00 no rīta sniedza interviju LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja, ka viņš nebija informēts par 7:30 sasaukto valdības ārkārtas sēdi, kurā lēma par ierosinājumu atbrīvot viņu no amata un kurā viņam būtu jāpiedalās.

Jau ziņots, ka valdība ceturtdien agri no rīta atbalstīja ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera vadītās komisijas, kas vērtēja Vilnīša atbilstību amatam, ierosinājumu viņu no amata atbrīvot. Tālāk Vilnīša atbrīvošanai no amata lēmumi bija pieņemti lielā steigā - Saeimas Juridiskā komisijā ceturtdien Saeimas sēdes starplaikos divās sēdēs paspēja šo ierosinājumu izskatīt, parlaments to iekļāva darba kartībā un jau pievakarē ar 82 balsīm "par" Vilnīti atlaida.

Komisija savu ierosinājumu pamatoja ar desmit dažādiem Vilnīša pieļautajiem likumu pārkāpumiem.

Premjers Valdis Dombrovskis (V) un Vilnītis ilgstoši nespēja vienoties par biroja reformu, turklāt pret Vilnīša iecerēm iebilda arī viņa vietnieki Juta Strīķe un Alvis Vilks, kuri pauda bažas par biroja nākotni un apšaubīja šefa vēlmi patiešām apkarot korupciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!