Foto: AP/Scanpix

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Eiropas lietu un starptautiskās sadarbības nodaļas vecākais speciālists Jevgenijs Golovčuks, kas 28.aprīlī devās misijā uz Nepālu, otrdien fiksētajā atkārtotajā zemestrīcē nav cietis, portālam "Delfi" pastāstīja VUGD preses pārstāve Inta Šaboha.

Golovčuks uz zemestrīces skarto Nepālu devās Eiropas Savienības (ES) civilās aizsardzības komandas sastāvā. Kā norādīja Šaboha, VUGD speciālists patlaban joprojām atrodas Nepālā.

Jau ziņots, ka Nepālas rietumos otrdienas pēcpusdienā fiksēta jauna spēcīga zemestrīce. Dažādi avoti lēš, ka tās stiprums bijis no 7,1 līdz 7,5 ballēm. Jaunās zemestrīces epicentrs atrodoties Namče Bazaras pilsētas tuvumā.

Tikai pirms divām nedēļām - 26. aprīlī - Nepālā notika 7,8 balles stipra zemestrīce, kurā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 7000 cilvēku.

Balstoties uz Nepālas valdības lūgumu pēc palīdzības, Eiropas Komisija (EK) aktivizēja ES civilās aizsardzības mehānismu. EK 28.aprīlī uz Nepālu nosūtīja no dalībvalstu ekspertiem izveidotu grupu, lai palīdzētu noteikt katastrofā cietušās valsts vajadzības un palīdzētu nodrošināt saskaņotu starptautiskās palīdzības nodrošinājumu, kā arī sniegtu tehniskās palīdzības atbalstu.

Tāpat EK Nepālai piešķīra arī trīs miljonus eiro tūlītējām katastrofu likvidēšanas vajadzībām, piemēram, nodrošinājumam ar dzeramo ūdeni, medicīnisko atbalstu un nepieciešamajiem medicīniskiem preparātiem, nodrošinājumam ar pagaidu teltīm izmitināšanai, kā arī telekomunikācijas sakaru atjaunošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!