Foto: F64

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) ir saņēmusi Rēzeknes tiesas 10.novembra spriedumu krimināllietā par vēlētāju uzpirkšanu 12.Saeimas vēlēšanās Latgales vēlēšanu apgabalā, portāls "Delfi" uzzināja CVK.

Jau vēstīts, ka 10. novembrī no "Vienotības" saraksta kandidējušā Dzintara Zaķa balsu pirkšanas lietā apsūdzētajiem - diviem brāļiem - tika piespriests piespiedu darbs.

Viktoram Balabolinam un Aleksandram Balabolinam tiesa piesprieda attiecīgi 180 un 160 stundas piespiedu darba.

Saskaņā ar spriedumu Viktors Balabolins Viļānu novada Sokolku pagastā pamudināja savu brāli Aleksandru Balabolinu šādi nobalsot par 15 eiro, kā arī sameklēt citus vēlētājus, kas tā rīkotos. Rezultātā Aleksandrs vēl diviem vēlētājiem par šādu balsojumu samaksāja pa 10 eiro. Šī ir otrā Zaķa balsu pirkšanas lieta, kurā pasludināts spriedums.

Kā informē CVK, ceturtdien, 3.decembrī, notiks komisijas sēde, lai izvērtētu tiesas konstatēto pārkāpumu ietekmi uz mandātu sadalījumu.

Saeimas vēlēšanu likums nosaka, saņemot notiesājošu spriedumu krimināllietā par vēlēšanu tiesību pārkāpumiem, CVK pienākums ir piecu dienu laikā izvērtēt tiesas konstatēto pārkāpumu ietekmi uz mandātu sadalījumu attiecīgajās vēlēšanās.

12.Saeimas vēlēšanu rezultātu analīze liecina, ka mandātu sadalījumu starp kandidātu sarakstiem Latgales vēlēšanu apgabalā ietekmētu 78 balsis. Savukārt Rēzeknes tiesas CVK nosūtītajā spriedumā ir pierādīta trīs vēlētāju uzpirkšana.

Šis ir otrais tiesas spriedums par vēlētāju uzpirkšanu 12.Saeimas vēlēšanās Latgales vēlēšanu apgabalā, kas stājies spēkā.

Arī iepriekšējā spriedumā Rēzeknes tiesa konstatēja trīs vēlētāju uzpirkšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!