Foto: LETA
"Vienotības" deputāta Dzintara Zaķa mandāta tiesiskumu vērtē kriminālprocesā, un pagaidām vēl nenotiesātos noziedzniekus aizsargā nevainīguma prezumpcija, bet ētikas pārkāpumiem ir vainas prezumpcija, saistībā ar šodienas Augstākās tiesas (AT) Administratīvo lietu departamenta spriedumu izteicās valststiesību eksperts Arvīds Dravnieks.

Uz jautājumu, vai AT līdz ar spriedumā minētajiem komentāriem piekritusi, ka ir notikuši daļēji pārkāpumi vēlēšanu procesā Latgalē, Dravnieks komentēja, ka pastāvot tā saucamais dabiskais pārkāpumu fons, kas parasti skaidrojams ar cilvēciskām kļūdām, un šie gadījumi parasti neietekmē mandātu sadali - Latvijā balsošanas sarīkošanas tradīcijas ļāvušas šo kļūdu skaitu samazināt zem 1%, norādot, ka Latvijā balsu skaitīšanas kārtība ir progresīvākā pasaulē.

"Taču vēlēšanu mērķis ir uzticības iegūšana. Tāpēc ļoti svarīgi no cilvēciskajām kļūdām izvairīties, un procedūras pārkāpumi jānovērš tad, kad tie konstatēti, lai novērstu turpmāku ietekmi uz balsošanas iznākumu, jo pēc tam vairs neviens nevar izzīlēt ,kā būtu bijis, ja būtu bijis," secināja eksperts.

Neskatoties uz to, ka AT norādīja, ka tā nav guvusi pamatojumu "Vienotības" deputāta Dzintara Zaķa panākumiem, tas nenozīmē, ka 12.Saeima nebūtu leģitīma. Dravnieks norādīja, ka pieteicējam - partijai "Saskaņa" - bija trīs dienu laikā jāpierāda un tiesai nedēļas laikā jāizvērtē šī lieta. "Pieņemu, ka pieteicējs nebija izvēlējies saprātīgāko ceļu," norādīja Dravnieks.

Eksperts atzīmēja, ka Zaķa mandāta tiesiskumu vērtē kriminālprocesā un pagaidām vēl nenotiesātos noziedzniekus aizsargā nevainīguma prezumpcija. "Bet ētikas pārkāpumiem ir vainas prezumpcija. Ja kāds nespēj ticami izskaidrot, kas ar viņu noticis, tad zaudē uzticību - viņam liedz pieeju valsts noslēpumam, partijas biedri palūdz doties politiskajā pensijā. Sabiedrība apšauba deputāta Zaķa ētikas izpratni - viņš jau ir politiskais līķis," izteicās valststiesību eksperts.

Jautāts, vai kopumā viņam AT spriedums liekas loģisks, valststiesību eksperts sacīja, ka par sprieduma iekšējo loģiku konstitucionālo tiesību juristi vēl debatēs, tomēr viņš pieņem, ka tas ir ne mazāk loģisks kā 2006.gada 3.novembra spriedums par 9.Saeimas vēlēšanām.

Kā ziņots, AT Administratīvo lietu departaments šodien pietiekamu pierādījumu trūkuma dēļ noraidīja partijas "Saskaņa" pieteikumu, ar kuru pārsūdzēti Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) apstiprinātie 12.Saeimas vēlēšanu rezultāti.

Spriedums nav pārsūdzams. Pilns nolēmums būs pieejams 8.decembrī.

"Saskaņas" pieteikumā AT bija lūgts pilnībā vai daļēji atcelt vēlēšanu rezultātus Latgales vēlēšanu apgabalā. Partija aicināja tiesu uzlikt par pienākumu CVK atzīt par nederīgām tās par "Vienotību" atdotās vēlēšanu zīmes, kurās ir izsvītroti visi deputātu kandidāti un atstāts tikai kandidāta Zaķa vārds un uzvārds, kā arī tās vēlēšanu zīmes, kurās Zaķim ir pielikts plusiņš. "Saskaņa" lūdza tiesu uzdot par pienākumu CVK pārskaitīt no atzītām par nederīgām vēlēšanu zīmēm izrietošās par vēlēšanu sarakstiem nodotās balsis Latgales vēlēšanu apgabalā un veikt izmaiņas 12.Saeimas vēlēšanu rezultātos Latgales vēlēšanu apgabalā partijas "Vienotība" sarakstā un citu partiju sarakstos.

Kā informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja, lietas izskatīšanā AT vadījās no kritērija, ka vēlēšanu rezultātus ir pamats atcelt, ja tiek konstatēti vēlēšanu rezultātus ietekmējoši pārkāpumi. Par tādiem uzskatāmi pārkāpumi, kuru rezultātā tiek ietekmēts vēlēšanu iznākums. AT izvērtēja partijas pieteikumā izteikto prasījumu - atcelt vēlēšanu rezultātus Latgales vēlēšanu apgabalā pilnībā vai kādā daļā. Tas nozīmē, ka tiesa pievērsās arī atsevišķiem vēlēšanu iecirkņiem.

Lietās, kurās tiek pārsūdzēti Saeimas vēlēšanu rezultāti, Saeimas vēlēšanu likums paredz divus būtiskus noteikumus. Pirmkārt, AT lieta ir jāizskata septiņu dienu laikā. Otrkārt, pierādīšanas pienākums ir uzlikts pieteikuma iesniedzējam. Ņemot vērā šos noteikumus, AT likumā noteiktajā termiņā izvērtēja "Saskaņas" iesniegtos rakstveida pierādījumus, uzklausīja lieciniekus, izvērtēja Drošības policijas (DP) iesniegtos materiālus.

Pēc visu pierādījumu rūpīgas izvērtēšanas AT secināja, ka pierādījumi nav pietiekoši, lai šajā lietā konstatētu pārkāpumus, kuri būtu ietekmējuši vēlēšanu iznākumu kādā vēlēšanu iecirknī vai Latgales vēlēšanu apgabalā kopumā. Tiesas rīcībā esošie pierādījumi ļāva izdarīt secinājumu tikai par atsevišķām pretlikumīgām darbībām. Taču to apjoms nebija pietiekams, lai ar pārliecinošu ticamību secinātu, ka ir notikuši pārkāpumi, kuru rezultātā ticis ietekmēts vēlēšanu iznākums.

Līdz ar to, ņemot vērā tiesas rīcībā esošo pierādījumu apjomu, AT nebija pamata apmierināt partijas pieteikumu. Tajā pašā laikā tiesa neguva pārliecinošu izskaidrojumu partijas "Vienotība" Dzintara Zaķa gūtajiem panākumiem vēlēšanās, ņemot vērā iepriekš Latgalē notikušo vēlēšanu rezultātus un pirms 12.Saeimas vēlēšanām veikto aptauju datus.

Tas, ka AT ir noraidījusi partijas "Saskaņa" pieteikumu, nenozīmē, ka kriminālprocesā nevar tikt iegūti pārliecinoši pierādījumi par vēlēšanu tiesību pārkāpumiem. Saeimas vēlēšanu likums paredz, ka, saņemot notiesājošu spriedumu krimināllietā, CVK var lemt par mandātu sadali. Kā tiesas sēdē apliecināja CVK, tas neizslēdz arī mandātu pārdali starp politiskajām partijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!