Foto: LETA
"Vienotības" Saeimas frakcijas vadītājam Dzintaram Zaķim saisītībā ar auto iegādi Lietuvā un izvairīšanos no nodokļu atmaksas no Saeimas tribīnes izteiks brīdinājumu, trešdien vienbalsīgi nolēma Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija.

Tās vadītājs Vitālijs Orlovs portālam "Delfi" pastāstīja, ka secināts - ir pārkāpts deputāta ētikas kodekss, tāpēc piemērojams augstākais iespējamais soda mērs – publisks brīdinājums no Saeimas tribīnes par ētikas pārkāpumu, ko publicēs arī oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

Zaķis ētikas komisijas deputātiem izstāstījis par automašīnas iegādi un piedāvāto risinājumu atpirkt uz uzņēmuma vārda iegādāto automašīnu "Volvo" un līdz ar to to pilnībā nomaksāt nodokļus. Saistībā ar to "Vienotības" Saeimas frakcija jau iepriekš pieņēmusi Zaķa atvainošanos un nelems par viņa atbrīvošanu no amata.

Orlovs gan pauda uzskatu, ka Zaķim vislabāk būtu bijis nolikt deputāta mandātu, kā pirms vairākiem gadiem to izdarījis toreizējais "Jaunā laika" frakcijas deputāts Edgars Jaunups, pēc tam, kad vadījis automašīnu, pārsniedzot atļauto braukšanas ātrumu.

"Zaķa pieļautā izvairīšanās nodoklī nomaksāt 8800 eiro, kas ir viena ārsta gada atalgojums - tas ir krietni lielāks pārkāpums. Diez vai sabiedrībai būtu saprotams, ja mēs ētikas komisijā nolemtu par kādu mazāku soda mēru," pauda komisijas vadītājs.

Jau vēstīts, ka Zaķis, kurš pirms pāris nedēļām izpelnījās plašu publicitāti saistībā ar automašīnas "Volvo XC60" iegādi, iespējams, izvairoties no nodokļu nomaksas, nolēmis šo braucamo no sev piederošā uzņēmuma "Datoru centrs" atpirkt. Viņš tādējādi cer atrisināt radušos morāli ētisko problēmu.

Žurnālists Lato Lapsa žurnālistiem sacījis, ka 2011.gada nogalē Zaķis nolēmis iegādāties jaunu automašīnu "Volvo XC60" un vērsies SIA "Mūsa Motors Rīga". Deputāts zinājis, ka viņam būs izdevīgāk, ja automašīnu pirks nevis viņš pats, bet viņam piederošā SIA "Datoru centrs". Zaķis aizdevis savai firmai 34 571 latu. Šī nauda aizskaitīta uz firmas kontu, lai tā iegādātos Zaķa kāroto transportlīdzekli, atbrīvojot viņu no nepieciešamības personīgi nomaksāt PVN.

Taču, ja "Datoru centrs" iegādātos automašīnu tieši no "Mūsa Motors Rīga", tai vienalga nāktos valstij samaksāt PVN, un to atgūt varētu, visticamāk, tikai pēc gada. Tāpēc "Mūsa Motors Rīga" minēto automašīnu par 40 100 eiro pārdevusi kādai Lietuvas firmai, bet tā tālāk - Zaķa firmai, stāstīja Lapsa.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!