Foto: LETA

Viens no partijas "Vienotība" līderiem Dzintars Zaķis otrdien paziņojis par atkāpšanos no "Vienotības" Saeimas frakcijas vadītāja amata.

"Es redzu, ka pret mani tiek organizētas rupjas provokācijas, tas met ēnu uz "Vienotību", līdz ar to no frakcijas vadītāja pienākumu pildīšanas atkāpjos," šodien pēc "Vienotības" frakcijas ārkārtas sēdes sacīja Zaķis.

Saeimas deputāta mandātu viņš neplāno nolikt, kā arī darbosies 12.Saeimā, kurā viņš ievēlēts.

Taujāts, kurš organizē provokācijas, Zaķis sacīja, ka viņa ir aizdomas par "Saskaņas centra" saistību ar to.

Zaķis plāno vērsties tiesībsargājošās iestādēs.

Frakcijas ārkārtas sēdi rosināja sasaukt vairāki deputāti, kuri, savstarpēji izrunājot šo lietu, vienojās, ka jāsasauc ārkārtas sēde, informēja frakcijas vadītāja vietniece Lolita Čigāne. Sēde sasaukta, lai izvērtētu publiski izskanējušās ziņas par iespējamu Zaķa saistību ar balsu pirkšanu Latgalē.

Liela frakcijas deputātu daļa uzskatīja, ka pieņemama rīcība ir atkāpšanās no frakcijas vadītāja amata.

Čigāne apstiprināja, ka gadījumā, ja Zaķis neatkāptos pats, viņa uzstātu uz balsojumu par šo jautājumu.

Kā norāda deputāte, balsu pirkšana ir rupjš demokrātijas pamatprincipu pārkāpums. Ja valdošās partijas augstā amatpersona publiskajā telpā tiek saistīta ar šādu iespēju, tas ir pietiekami, lai šai augstajai amatpersonai būtu jāatkāpjas no sava amata.

Līdz 11. Saeimas sasaukuma beigām frakcijas vadība uzticēta priekšsēdētāja vietniekiem Čigānei un Edvardam Smiltēnam.

Kā ziņots, Viļānu novada domes deputāts, vietējās slimnīcas valdes loceklis un "Vienotības" vietējās nodaļas vadītājs Juris Vidiņš otrdien vērsies Drošības policijā (DP) ar lūgumu izvērtēt iespējamos balsu pirkšanas gadījumus Latgalē, lai panāktu Zaķa ievēlēšanu Saeimā.

Vidiņš stāstīja, ka viņa rīcībā esot atsevišķi fakti, kas liecinot par masveidīgu vēlētāju balsu pirkšanu atsevišķos Latgales novados. Par "vajadzīgo balsojumu" piedāvātās naudas summas svārstījušās no 5 līdz 40 eiro atkarībā no vietas, kur tikušas pirktas - "dziļos laukos" piedāvāti pieci eiro, tuvāk pilsētai maksa bijusi augstāka - līdz pat 40 eiro, stāstīja Vidiņš.

Vidiņš viņa rīcībā esošo informāciju par iespējamajiem vēlētāju balsu pirkšanas gadījumiem nosūtījis ierakstītā vēstulē DP.

Zaķis noliedz Vidiņa pārmetumus un uzsver, ka kampaņa bija godīga.

Arī partijas "Saskaņa" juristi plāno vērsties tiesībsargājošās institūcijās ar prasību izvērtēt Zaķa rīcību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!