Prezidentes kancelejas jaunais vadītājs, prokurors Aivars Zaķis gatavojas atkāpties no amata un paziņos par to tuvākajā laikā. Par to svētdien informēja Latvijas televīzijas raidījums "Panorāma", atsaucoties un neoficiāliem informācijas avotiem.
Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga intervijā Latvijas Radio paziņoja, ka Aivars Zaķis ir lūdzis atsaukt savu kandidatūru Valsts prezidenta kancelejas vadītāja amatam. Valsts prezidente ir akceptējusi šo Zaķa lūgumu.

Prezidente paskaidroja, ka, ņemot vērā protesta vēstules un vispārējo attieksmi pret Zaķa kandidatūru šim amatam, viņš lūdza savu kandidatūru atsaukt.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā sabiedrībā izraisījās asa diskusija par Zaķa iecelšanu šajā amatā, jo atklājās, ka padomju laikā viņš piedalījies tā dēvēto disidentu lietu izmeklēšanā. Vairāki bijušie politieslodzītie nosūtīja prezidentei Vairai Vīķei-Freibergai protesta vēstuli, iebilstot pret Zaķa iecelšanu par kancelejas vadītāju.

Tomēr gan Satversmes aizsardzības birojs, gan Totalitārisma seku dokumentēšanas centrs prezidentei sniedza atzinumus, ka Zaķis ar VDK neesot sadarbojies un viņa pagātne esot tīra.

Pārbaudē konstatēts, ka Zaķis kopš studiju pabeigšanas strādājis PSRS prokuratūras sistēmā, taču šis fakts jau iepriekš bijis vispārzināms, turklāt viņš neesot uzturējis apsūdzības lietās, kas saistītas ar politisko pārliecību. Zaķis nekad neesot strādājis VDK, lai gan kā prokuroram viņam bijuši sakari ar to.

Zaķis bija tas prokurors, kurš ierosināja krimināllietu pret kara noziegumos un genocīdā apsūdzēto Austrālijas latvieti Konrādu Kalēju. Viņš ir dzimis 1956.gada 28.februārī. Latvijas Universitātes Juridisko fakultāti absolvējis 1984.gadā, bet prokuratūrā strādā jau kopš 1983.gada. No 1996.gada Ģenerālprokuratūrā darbojas starptautiskās sadarbības jomā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!