Foto: F64
Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) pausto iebildumu dēļ budžeta konsolidācijas iespējas būs jāmeklē ārpus sociālās sfēras, trešdien žurnālistiem atzina apvienības "Vienotība" Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis.

"Nāksies naudu meklēt kaut kur citur. Mūsu interesēs ir neaizņemties lieku naudu, tādēļ meklēsim jebkuru iespēju ietaupīt," izteicās Zaķis, piebilstot, ka "šīs iespējas atradīsim, kopā ar koalīcijas partneriem iziesim cauri visām pozīcijām, izdiskutēsim un tad par savu lēmumu paziņosim".

ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis pauda uzskatu, ka sociālajā sfērā konsolidācijas pasākumus neesot ko meklēt un gan pensijām, gan pabalstiem klāt ķerties nedrīkst.

Trešdien notika "Vienotības" un ZZS frakciju neformāla kopsēde, uz kuru bija uzaicināts finanšu ministrs Andris Vilks (V), bija ieradušies arī vairāki citi ministri un ierēdņi.

Abi frakciju vadītāji norādīja, ka šī sanāksme bijusi saistīta ar informācijas apmaiņu un nekādi konkrēti budžeta konsolidācijas pasākumi neesot apspriesti. Viņi apgalvoja, ka koalīcijā problēmu neesot un tikai notiekot diskusijas.

Kā trešdien Latvijas Radio 1 raidījumā "Krustpunkti" sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V), papildus nepieciešamā valsts budžeta konsolidācija pārsvarā tiks veikta izdevumu pozīcijās.

Premjers gan izvairījās sniegt plašāku redzējumu par iespējamajiem samazinājumu virzieniem, vairākkārt uzsverot, ka sākotnēji būšot jāiepazīstas ar finanšu ministra vadītās darba grupas piedāvājumiem, kuri koalīcijas padomē varētu tikt iesniegti mēneša beigās vai arī februāra sākumā.

Tikai pēc atkārtoti uzdotiem jautājumiem par Dombrovska kā valdības vadītāja redzējumu viņš atzina, ka plānotais samazinājums būšot pārsvarā izdevumu daļā, vienlaikus arī norādot, ka valdība patlaban strādājot visos virzienos un neesot nevienas jomas, uz ko iespējamie samazinājumi varētu attiekties.

Kā ziņots, starptautiskie aizdevēji pēc valdības sagatavotā valsts budžeta projekta izvērtēšanas uzskata, ka Latvijai ir jāveic papildu konsolidācijas pasākumi par 50 miljoniem latu.

Patlaban pie budžeta konsolidācijas notiek darbs divos virzienos - valdība turpina sarunas ar starptautiskajiem aizdevējiem par 2011.gada valsts budžeta konsolidācijas apmēru un finanšu ministra vadītā darba grupa strādā pie konsolidācijas plāna izstrādes.

Vilka vadītā darba grupa tika izveidota Koalīcijas sadarbības padomes uzdevumā, lai sagatavotu priekšlikumus 2011.gadā realizējamajiem rīcības virzieniem gan reformu jomā, gan par iespējamiem konsolidācijas pasākumiem šajā un 2012.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!