Foto: AFI

Bijušais Valsts prezidents Valdis Zatlers pauž vēlmi, lai Saeima trešdien ievēlētu Valsts prezidentu, piebilstot, ka šādā veidā parlaments varētu teikt, ka rezultāts sasniegts caurskatāmi, skaisti un ka salīdzinājumā ar citām vēlēšanām 3.jūnijā ir notikušas "saprotamākās vēlēšanas".

Pirms ceturtā balsojuma, kurā piedalās kandidāti Raimonds Vējonis (ZZS) un Egils Levits, Zatlers norādīja, ka process notiek ļoti demokrātiski un tehniski ļoti pareizi, un viņš vēlas, lai Valsts prezidents tiek ievēlēts kaut vai vēlēšanu piektajā balsojumā. Deputāti pašlaik ir izvēlējušies iet diplomātisku ceļu, lai nevienu neaizvainotu, novērojis eksprezidents.

Viņš neprognozēja, kurš no kandidātiem - Levits vai Vējonis - turpinās piedalīties vēlēšanās pēc ceturtā balsojuma. Savukārt partijas "No sirds Latvijai" un Latvijas Reģionu apvienības deputātu izvēli balsot pret visiem kandidātiem Zatlers vērtē kā destruktīvu, paužot, ka šīm partijām "tad nav vietas Saeimā".

Kā ziņots, šodien cīņu par prezidenta krēslu turpinās divi valdošās koalīcijas pieteiktie kandidāti - Vējonis un Levits, jo, saņemot vismazāko balsu skaitu trešajā balsojumā, no cīņas par Valsts prezidenta amatu otrais izstājās partijas "Saskaņa" virzītais Saeimas deputāts Sergejs Dolgopolovs.

Par Dolgopolovu nobalsoja 23 deputāti - gandrīz visa Saeimas "Saskaņas" frakcija.

Arī trešajā balsojumā visvairāk balsu saņēma aizsardzības ministrs Vējonis (ZZS) - 35, bet viņam sekoja Eiropas Savienības Tiesas tiesnesis Levits ar 26 balsīm. Abi valdošās koalīcijas kandidāti cīņu par prezidenta krēslu turpinās nākamajos balsojumos.

12 deputāti nobalsojuši pret visiem kandidātiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!