Foto: DELFI
"Procedūrai nav tik izšķiroša loma. Izšķiroša loma ir deputātu attieksmei un lēmumam, kā balsot. Gan atklātam, gan slēgtam balsojumam ir savas pozitīvās un savas negatīvās puses," tā Valsts prezidents Valdis Zatlers trešdien publicētā intervijā laikrakstā "Neatkarīgā Rīta Avīze" (NRA) komentējis diskusijas par to, vai Saeimai ģenerālprokuroru nākamajā reizē vajadzētu vēlēt atklātā balsojumā.

Vēstīts, ka teju pirms divām nedēļām Saeima noraidīja pašreizējā ģenerālprokurora Jāņa Maizīša ievēlēšanu uz trešo termiņu. Toreiz Saeimas deputāti bija solījuši, ka atbalstīs Maizīti, taču balsojuma rezultāts bija pretējs.

Zatlers NRA norādījis, ka ir nepieciešama diskusija par to, vai par visām augstākajām valsts amatpersonām ir vajadzīgs atklāts balsojums. "Nevar būt mētāšanās atkarībā no situācijas. Konsekvencei ir jābūt attiecībā uz visiem amatu balsojumiem, nevis tie jāmaina, kad ienāk prātā (..) Nevienu likumu nedrīkst pielāgot konkrētam cilvēkam," paudis prezidents.

Savukārt attiecībā uz ģenerālprokurora posteni, Zatlers uzsvēris, ka jauns vadītājs ir jāatrod pēc iespējas ātrāk. "Tagad jautājums, cik ilgi tāda iestāde kā Ģenerālprokuratūra var nostrādāt bez vadītāja? Es teiktu, ka būtu jāmeklē risinājums, jo bez vadītāja vai ar kādu pagaidu vadītāju tik būtiska struktūra kā prokuratūra var nebūt efektīva. Lai tā būtu efektīva, ir jāmeklē ģenerālprokurors," atzīmējis prezidents.

Patlaban Augstākas Tiesas priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs nav nosaucis nākamo kandidātu uz ģenerālprokurora amatu. Pieļauts, ka šim amatam vēlreiz virzīs Maizīti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!