Foto: Saeimas administrācija

No amata atbrīvotais VAS "Latvijas dzelzceļa" (LDz)vadītājs Uģis Magonis bija monopolizējis visus sakarus ar Krieviju un sanāk, ka tas bijis tāds ģimenes bizness, piektdien Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" sacīja eksprezidents Valdis Zatlers.

"Es personīgi, nepazīstu [Krievijas dzelzceļa prezidentu Vladimiru] Jakuņina kungu," sacīja Zatlers, norādot, ka, visticamāk, Magonis nav zinājis to robežu, ko nevar pārkāpt. Par saistību liecinot arī Krievijas dzelzceļa "atbildes reakcija" - ceturtdienas paziņojums par kravu kustības ierobežošanu sliktā sliežu stāvokļa dēļ.

"Iznāk, ka lielais Latvijas oligarhs ir Jakuņins, ja viņam kas nepatīk, viņš sagrauj biznesu," ironizējot piebilda žurnāliste Baiba Strautmane.

Jakuņins apmeklēja Magoņa 50.dzimšanas dienas svinības Rundāles pilī, iepriekš vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums "de facto". Jakuņins kopš pagājušā gada marta iekļauts ASV "melnajā sarakstā".

Savukārt Saeimas deputāts Ainars Latkovskis (V) kā zīmīgu novērtēja faktu, ka pēc šādas aizturēšanas kā Magoņa notveršana ar apjomīgu kukuli automašīnā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nav sarīkojis nevienu preses konferenci, lai informētu sabiedrību par notikušo, kā to šobrīd jau dara Latvijas likumsargi un kā to dara "visās demokrātiskās valstīs".

Zatlers viņa teikto papildināja, sakot, ka preses konference būtu bijusi iespēja celt iestādes prestižu. Ja ir tāds apmulsums, kā pēc šīs aizturēšanas, tad ir runa tieši par vadītāja Jaroslava Streļčenoka nespēju vadīt biroju.

Pagājušajā nedēļā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) aizturēja Magoni. KNAB 6.augusta vakarā veica kratīšanu Magoņa darba vietā. 

LDz vadītājs no amata piektdien, 7.augustā, tika atbrīvots, un par viņa pienākumu izpildītāju iecelts LDz līdzšinējais valdes loceklis Aivars Strakšas. Sestdien tiesa Magonim piemēroja drošības līdzekli - apcietinājumu.

KNAB sācis kriminālprocesu pret Magoni par kukuļa lielā apmērā piedāvājuma pieņemšanu. Par šo pārkāpumu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no diviem līdz 10 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas un atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

KNAB uzskata, ka kukulis saņemts saistībā ar LDz meitasuzņēmuma "LDz ritošā sastāva serviss" (LDz RSS) iepirkumu.

Ceturtdien Strakšas informēja, ka Krievijas pārstāvji paziņojuši: sliktā sliežu stāvokļa dēļ tiks sākti remontdarbi, tādējādi kravu caurlaides spēja Latvijas virzienā divus mēnešus būs ierobežota. 

Piektdien uzņēmuma "Krievijas dzelzceļš" (RŽD) mājaslapā apgalvots, ka kompānija veic pārvadājumus Latvijas virzienā, kā plānots - saskaņā ar kravu nosūtītāju pasūtījumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!