Foto: DELFI

Bijušais Valsts prezidents Valdis Zatlers vēl viņa prezidentūras laikā zvanījis nu jau bijušajam politiķim Aināram Šleseram, lai apsveiktu viņu ar bērna piedzimšanu, nevis, lai runātu par jautājumiem par Zatlera pārvēlēšanu amatā uz otru termiņu.


Zatlers LTV raidījumā "Rīta Panorāma", uz jautājumu, vai Šleseram zvanījis, atbildēja, ka ir zvanījis, lai apsveiktu toreizējo politiķi ar bērna piedzimšanu, taču nav izteicis lūgumu vai pārrunājis jautājumu par savu pārvēlēšanu Valsts prezidenta amatā uz otru termiņu. Bijusī valsts pirmā amatpersona sacīja, ka, noklausoties šīs sarunas, to ļoti labi varēs dzirdēt.

"Zvanīju, lai apsveiktu ar bērna piedzimšanu. Nevajag jau jaukt mušas ar putraimiem," noteica Zatlers, runājot par zvana mērķi.

Tāpat bijušais Valsts prezidents apstiprināja, ka pirms pārvēlēšanas amatā atbalstu no Saeimas deputātu puses vienmēr zondē, taču tam ir domāti Valsts prezidenta kancelejas padomnieki, kas nodarbojas ar šo jautājumu. Pēc tam atbalstītāju loks tiek pārrunāts Saeimā, un tā esot normāla prakse. "Ne jau pa kaktiem zvanīties," rezumēja Zatlers.

Jau ziņots, ka 30. oktobra parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēdē Šlesers pauda, ka neesot publiskotas tās sarunas, kur Zatlers "zvana un lūdzas", lai politiķis atbalsta Zatlera pārvēlēšanu prezidenta amatā. Ņemot vērā, ka Šlesers neesot paudis atbalstu, vēlāk sekojusi parlamenta atlaišana, norādīja bijušais politiķis.

Savukārt 4. decembra komisijas sēdē uzklausīts tika Zatlers. Bijusī valsts pirmā amatpersona klāstīja, ka prezidentam, piekrītot balotēties otram termiņam, ir jāsaprot, vai viņam būs balsu vairākums. Zatlers skaidroja, ka nezināšana par balsu skaitu ir ierasta prakse, piemetinot, ka vienā brīdī balsu skaits ievēlēšanai var būt pietiekams, bet jau nākamajā – nē, un to ir grūti ietekmēt. Vienlaikus jautājumā par Šlesera izteikumiem, Zatlers bija strikts: "Es uzskatu, ka ir zem mana goda kādam lūgties. Šlesera apgalvojums, ka esmu zvanījis un lūdzies, ir meli. Tas liecina, ka Šlesera kungam melot ir norma."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!