Foto: LETA

Zatlera Reformu partija (ZRP) trešdien Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK) iesniegtajā 114 deputātu kandidātu sarakstā partijas priekšsēdētājs, eksprezidents Valdis Zatlers pieteikts kā pirmais numurs Vidzemes vēlēšanu apgabalā, savukārt partijas premjera amata kandidāts uzņēmējs Edmunds Sprūdžs ir Rīgas saraksta līderis.

Zatlers kandidāta deklarācijā minējis arī valdes locekļa amatu biedrībā "Reformu domnīca", savukārt ZRP valdes loceklis Sprūdžs darbojas arī septiņu uzņēmumu valdēs informācijas tehnoloģiju, grāmatvedības uzskaites un konsultāciju, viesmīlības un aktīvās atpūtas nozarēs un ir Latvijas atvērto tehnoloģiju asociācijas valdes loceklis.

Latgales sarakstā pirmais numurs piešķirts nodibinājuma "Latgales NVO fonds" valdes priekšsēdētājam daugavpilietim Oskaram Zuģickim, Kurzemē - "Latvijas Sarkanā Krusta" Liepājas komitejas izpilddirektorei un citu NVO aktīvistei Initai Bišofai, bet Zemgalē – ZRP valdes loceklim Jānim Ozoliņam, kurš politiskās darbības dēļ atstājis AAS "SEB dzīvības apdrošināšanas" valdes locekļa amatu.

Rīgas saraksta pirmajā pieciniekā ir arī Rīgas Ekonomikas augstskolas docents un ZRP finanšu ministra amata kandidāts Vjačeslavs Dombrovskis, kā arī partijas valdes locekļi: uzņēmējs un bijušais Latvijas Nodokļu konsultantu asociācijas vadītājs Ainis Dābols, veselības aprūpes NVO aktīviste Vija Tirzmale un politikas centra "EuroCivitas" direktors Viktors Makarovs.

Vidzemes saraksta augšgalā ir arī Valsts prezidenta kancelejas bijušās padomnieces Sandra Sondore Kukule, kas tagad darbojas ZRP valdē, un Zanda Kalniņa-Lukaševica, kā arī partijas valdes locekļi: fonda "Nāc līdzās!" vadītāja Sarma Freiberga un jurists Rihards Kozlovskis.

Latgalē pirmajā pieciniekā ir arī biedrības "Latgolys Saeima" pārstāvji – filoloģe, Rēzeknes Augstkolas asociētā profesore Ilga Šuplinska, Dagdas novada domes deputāts un ZRP valdes loceklis Juris Viļums un Valdis Labinskis, kā arī Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas vadītājs Gustavs Norkārklis.

Kurzemē saraksta līderos ir arī bijusī prezidenta padomniece juridiskajos jautājumos, Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes docente Inese Lībiņa-Egnere, uzņēmējs, Alkohola ražotāju un tirgotāju apvienības (ARTA) valdes priekšsēdētājs Edmunds Demiters, izglītības darbiniece no Liepājas Rita Vilnīte un SIA "Horus Laboratory" pārdošanas vadītājs Jānis Junkurs. Sarakstā ir arī bijušais Ventspils domes deputāts, mēra Aivara Lemberga aktīvs opozicionārs Aivis Landmanis.

Zemgalē pirmajā pieciniekā ir arī ZRP valdes loceklis, bijušais "Vienotības" Saeimas frakcijas deputāts Klāvs Olšteins, SIA "Brain games" valdes priekšsēdētājs Pāvils Jurjāns, Latvijas Lauksaimniecības universitātes Sociālo zinātņu fakultātes prodekāne Inga Vanaga un Jēkabpils Valsts ģimnāzijas direktors Valerjans Vizulis.

ZRP programmā teikts, ka partija "ir radīta un pastāv, lai kalpotu vienam mērķim – izveidot Latviju par valsti, kurā cilvēki ir lepni dzīvot un aizbraukušie vēlas atgriezties", un, lai to īstenotu ZRP, izvirza vairākus solījumus.

Partija sola samazināt kopējo nodokļu slogu darbaspēkam un "būtiski palielināt progresivitāti kopējā nodokļu sistēmā". Bezdarbu ZRP apņēmusies mazināt, piešķirot nodokļu atvieglojumus un atbalstu apmācībai darba devējiem, kas nodarbina ilgstošos bezdarbniekus, ļaudis pirmspensijas vecumā, jauniešus bez darba pieredzes un cilvēkus ar īpašām vajadzībām.

Partija sola izveidot "jaunu industriālo politiku, padarot caurskatāmus uzņēmēju un valsts sadarbības principus un tādējādi likvidējot šauru grupu varu", kā arī radīt biznesam labvēlīgu vidi "bez pārspīlētas birokrātijas". ZRP apņēmusies ieviest arī "efektīvu" profesionālās un augstākās izglītības finansēšanas sistēmu.

Ģimenes un dzimstības atbalsta jomā ZRP sola nodrošināt bezmaksas bērnudārzus saskaņā ar "nauda seko bērnam" principu no pusotra gadu vecuma, kā arī piedāvāt alternatīvu kompensāciju mājaudzināšanas gadījumā.

Veselības sistēmu ZRP sola pārveidot par tādu, "kas atbalstīs un ieinteresēs iedzīvotājus aktīvi līdzdarboties sava veselības stāvokļa uzlabošanā un saglabāšanā", izveidojot "produktīvu integrāciju" starp veselības un sociālās aprūpes iestādēm. Partija arī apņēmusies nodrošināt ilgtermiņa aprūpes sistēmu rehabilitācijai darba spēju zuduma gadījumos un aprūpei vecumdienās.

Pensiju sistēmā partija sola "atjaunot ilgtspēju", palielinot 2.līmeņa iemaksas un ieviešot jaunus stimulus uzkrāšanai 3.līmenī, kā arī izveidot "4.līmeni, kas saistīts ar bērniem". ZRP arī "strikti" vērsīšoties pret vecuma diskrimināciju darba tirgū.

ZRP vēlas panākt Satversmes grozījumus, lai dotu tautai tiesības ievēlēt Valsts prezidentu ar paplašinātām pilnvarām. "Ieceļot amatā ministrus un citas valsts amatpersonas, svarīgākie būs profesionālie kritēriji," sola partija. Jau nākamajās Saeimas vēlēšanās ZRP sola panākt ciešāku saikni ar ievēlētajiem deputātiem, ieviešot mazākus vēlēšanu apgabalus. ZRP arī sola panākt augstāko valsts amatpersonu atklātu ievēlēšanu Saeimā.

Partija sola paātrināsim tiesu darbu, attīstot ārpustiesas strīdu risināšanu un nosakot lietu kategorijas, kuras varētu izskatīt tikai divās instancēs. Tāpat ZRP sola izveidot "profesionālu un motivētu" iekšlietu dienestu, kā arī pakāpeniski atjaunot aizsardzības finansējumu līdz 2% no IKP, "daļu novirzot investīcijām, kas veicinās Latvijas ekonomisko izaugsmi un inovācijas".

Pašvaldībām ZRP sola paplašināt ienākumu bāzi un lemtspēj, piešķirsim tām būtisku uzņēmumu ienākumu nodokļa daļu un plašākas pilnvaras piešķirt nekustamā īpašuma nodokļa atlaides mazturīgajiem un daudzbērnu ģimenēm. Partija arī piedāvāšot "skaidru pārnozaru Latvijas lauku attīstības stratēģiju", kuras īstenošanai būtu pakārtoti dažādi finanšu instrumenti, arī ES finansējuma daļa.

ZRP arī apņēmusies panākt "efektīvu un nelielu valsts pārvaldi, kur katras iestādes un budžeta programmas veidošanā pāriesim no vēsturiskā principa uz "nulles" principu". Tai tiktu radīta publiski izmērāma motivācijas sistēma, ņemot vērā gan iedzīvotāju vērtējumu, gan objektīvus datus.

ZRP sola īstenot "aktīvu reemigrācijas politiku", pieļaujot dubultpilsonību un nodrošinot aizbraukušajiem informatīvu atbalstu, aktīvu izglītības un kultūras sadarbību. Savukārt bērniem, kuri neatkarīgā Latvijā dzimuši nepilsoņu ģimenēs, pienākas Latvijas pilsonība, uzskata partija. "Pieliksim punktu pārspīlētajam etniskajam nošķīrumam Latvijas sabiedrībā. Aktīvi vērsīsimies pret jebkādu naida kurināšanu," uzsver ZRP.

Ārlietās partija sola izmantot "visas ietekmes sviras un argumentus, lai izmantotu iespējas, ko sniedz valsts dalība ES un NATO". Īpaši ZRP koncentrēšoties uz Baltijas jūras stratēģijas, ES enerģētikas un transporta politiku, Latvijas prezidentūru ES 2015.gadā un Kopējās lauksaimniecības politikas tiešo maksājumu sistēmas līdzsvarošanu pēc 2013. gada.

ZRP arī sola nodrošināt "neatkarīgu un cienīgu" finansējumu kultūrai un mākslai caur Valsts Kultūrkapitāla fondu, ieviesīsim tajā skaidrus un izmērāmus kultūras projektu vērtēšanas kritērijus. Partija sola veicināt kultūras darbību reģionos, nosakot reģionālās kvotas. "Kopsim un veicināsim Latvijas kultūru un latviešu valodu kā būtiskāko iemeslu Latvijas Republikas pastāvēšanai," sola ZRP.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!