Foto: Saeimas administrācija
Lai gan Zatlera reformu partijas (ZRP) līderim, eksprezidentam Valdim Zatleram vēl pirmdien pusdienlaikā bija solīts 56 deputātu atbalsts Saeimas priekšsēdētāja vēlēšanās, balsošanas pirmajā kārtā par viņu atdotas tikai 46 balsis, bet otrajā kārtā – 45 balsis.

Par Zatleru, kurš bija vienīgais Saeimas priekšsēdētāja amatam izvirzītais parlamentārietis, vēl pirmdien solīja balsot pirms nedēļas izveidotā "reformu un tiesiskuma koalīcija" – ZRP, "Vienotība" un Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK, kā arī seši no ZRP aizgājušie deputāti – kopumā 56 tautas kalpi.

Otrajā balsošanas kārtā Zatlers saņēma par vienu balsi mazāk nekā pirmajā – 45 balsis. Par derīgām atzītas 96 vēlēšanu zīmes – par Zatleru nobalsoja 45, bet pret – 51 deputāts, līdz ar to Saeimas priekšsēdētājs nav ievēlēts. Saeimas darbā izsludināts pārtraukums uz vienu stundu - līdz 17:20, lai izvirzītu Saeimas spīkera amata kandidatūras.

Zatlers pēc balsojuma intervijā Latvijas Televīzijai norādīja, ka ZRP citu kandidātu Saeimas spīkera amatam nevirzīs. "Mana dalība bija liela izšķiršanās, lai pārbaudītu gan to, cik stabila ir topošā koalīcija, cik stabils atbalsts tai," sacīja ZRP līderis, piebilstot, ka "tests ir noticis un rezultāts ir tāds, kāds tas ir".

Saeimas Juridiskā biroja vadītājs Gunārs Kusiņš žurnālistiem paskaidroja - ja derīgo biļetenu vairākums par vienu kandidātu nav nodots divās kārtās, tad kandidātu izvirzīšana atsāksies, no jauna varēs virzīt gan to pašu kandidātu, gan kādu citu.

Ja Zatlers netiks ievēlēts arī otrajā kārtā, tad viņš savas kandidatūras atkārtotai virzīšanai nepiekritīs, liecina portāla "Delfi" rīcībā esošā neoficiāla informācija.

"Olšteina sešinieka" pārstāvis Jānis Upenieks portālam "Delfi" apgalvoja, ka viņš pats un pārējie pieci viņa domubiedri nobalsojuši par Zatleru. Savukārt Olšteins portālam "Delfi" parādīja ar mobilo telefonu nofotografēto biļeteni, tā apliecinot, ka abās kārtās viņš personīgi balsojis par Zatleru. Tas gan neizslēdz iespēju, ka pēc tam viņš varēja biļetenā ievilkt arī otro krustiņu, tā padarot biļeteni par nederīgu, tomēr Olšteins apgalvoja, ka ne viņš, ne pārējie pieci no ZRP aizgājušie deputāti tā neesot rīkojušies un visi balsojuši par Zatleru.

Zatlera kandidatūru izvirzīja Valdis Dombrovskis un Dzintars Zaķis no "Vienotības", ZRP deputāte Inese Lībiņa - Egnere, Nacionālās apvienības frakcijas vadītājs Einārs Cilinsiks un deputāts Klāvs Olšteins, kurš ar vēl pieciem ZRP deputātiem svētdien paziņoja par izstāšanos no ZRP un neatkarīgas deputātu grupas veidošanu.

Dombrovskis jau svētdien vakarā pirmdienas balsojums par Saeimas priekšsēdētāju būs zināms indikators "Olšteina grupas" gatavībai atbalstīt koalīciju.

Jau ziņots, ka no ZRP aizgājušie deputāti gatavi atbalstīt valdības sastāvu, par kuru "reformu un tiesiskuma koalīcija" - ZRP, "Vienotība" un Nacionālā apvienība - vienojās jau nedēļas nogalē, pirms "sešinieka" aiziešanas no ZRP.

Svētdien par lēmumu izstāties no ZRP paziņojuši 11.Saeimā ievēlētie Olšteins, Elīna Siliņa, Gunārs Rusiņš, Jānis Upenieks, Viktors Valainis un Jānis Junkurs, kuri tagad veidos neatkarīgo deputātu grupu. Olšteins skaidroja, ka deputāti nolēmuši partiju pamest valdošās "nedemokrātiskās lēmumu pieņemšanas un savstarpējās neuzticēšanās dēļ".

Deputāti partiju pametuši tikai dienu pirms 11.Saeimas sanākšanas un divas dienas pēc tam, kad "reformu un tiesiskuma koalīcija" vienojās par partiju atbildības jomu sadali un ministru amatu kandidātiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!