Foto: Publicitātes foto

Neilgi pirms Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām Saeimas novērošanas kamerās fiksēts kāds notikums, kas radījis aizdomas par partijas atbalstītāju uzpirkšanu. Galvenā persona ir Latvijas Krievu savienības līdere un nupat notikušo vēlēšanu kandidāte Tatjana Ždanoka, kura pamanīta, maksājot visai iespaidīgu naudas summu vienai no krievu organizāciju aktīvistēm, svētdien vēsta "TV3" raidījums "Nekā Personīga".

Raidījums atzīmē, ka īsi pirms EP vēlēšanām, 15.maijā, uz Jēkaba ielas pie Saeimas nama noticis Ždanokas bijušās partijas ,,Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā",  jeb tagadējās "Krievu savienības" rīkots pikets. Piedalījušās vairākas Latvijas drošības dienestu vērību iemantojušas personas. Epicentrā bijusi Ždanoka.

Salīdzinot ar uzmanību, kas tobrīd bijusi pievērsta Saeimas nama priekšā notiekošajam piketam, daudz mazāk vērības piesaistījusi kāda cita darbība turpat netālu - Saeimas frakciju un komisiju ēkas priekšnamā, kur Krievu savienības līdere Ždanoka norēķinājusies ar vienu no piketa organizatorēm. To "Nekā Personīga" apstiprinājis viens no aculieciniekiem - Saeimas deputāta palīgs Edmunds Jurēvics, kurš gājis "garām tai vietai".

Viņš stāstījis: gāju uz savu frakciju, vienkārši ieraudzīju, ka pēc šī prokrieviskā protesta Ždanokas kundze savai sabiedrotajai dala skaidru naudu  Saeimas telpās. 

"Bija skaidrs, es uzreiz sapratu, ka tā ir nauda par to, ka cilvēki ir piedalījušies protestā. Jautāju, vai tā vispār ir viņas nauda (..) Es tiešām neticēju, ka 200 cilvēki var pēkšņi atnākt pie Saeimas ceturtdienas vakarā un, nesaprotot ko, pret kaut ko protestē, vicinot Krievijas karogus, Georga lentīšu karogus un nēsājot tādus plakātus latviešu valodā, ko viņi, es domāju, visticamāk nesaprot. Viss tas process izskatījās drausmīgi organizēts, tie plakāti, kas tika izdalīti cilvēkiem, tie nebija viņu plakāti. Tie paši organizatori, kas mūžīgi redzēti visos protestos, arī viņus savāca, izdalīja un aizveda," raidījumam atzina Jurēvics.

Radies iespaids, ka par to tepat arī samaksāts. Rekonstruējot notikušo raidījums atzīmē, ka piketa beigu daļā Ždanoka ienākusi Saeimas ēkā kopā ar Krievu savienības kandidātu saraksta 6. numuru - Tatjanu Favorsku, kura ir organizācijas "Krievu sabiedrība Latvijā" līdere un bieži līdzdarbojas Ždanokas aktivitātēs. Tā tas bijis arī šoreiz.

Savukārt žurnālisti nolēmuši abām darījuma veicējām vienlaicīgi pajautāt, kādam nolūkam nauda bijusi dota. Versijas sakritušas. Vēlāk noskaidrojies ka abas Tatjanas jau laikus uzzinājušas par žurnālistu interesi.

Abas dāmas atzinušas, ka tas bijis parāds par kādu pirkumu, ko Ždanoka gribējusi iegādāties Šveicē, kad tur bijusi krievu valodas mācībām veltītā konferencē.

Ždanoka skaidrojusi, ka Favorska viņai ir laba draudzene un no Šveices atvedusi pulksteņus. "Kad mēs tur kopā bijām, bija slēgts veikals un es viņai palūdzu, lai viņa man nopirktu," atzinusi Ždanoka.

Runa esot par dažiem simtiem eiro par vienu pulksteni.

Raidījums atzīmē, ka būtiskākā atšķirība aculiecinieka un pašu dalībnieču atstāstā ir naudas summas lielums - Ždanoka un Favorska apgalvo, ka tie bijuši ap 300 eiro, bet aculiecinieks - ka naudas paciņa izskatījusies krietni lielāka.

Gan Saeimas vadība, gan iekšlietu ministrs apstiprinājuši, ka novērošanas kameru ierakstā redzamais vēl tikšot pētīts un izvērtēts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!