Foto: Publicitātes foto

Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Tatjana Ždanoka nebrīnās, ka Rīgas centrā, netālu no Ministru kabineta, izvietotā izstāde "Maidana cilvēki" radījusi tādu pretreakciju no krievvalodīgo aktīvistu puses.

Ždanoka pauda, ka Latvijas Ārlietu ministrija (ĀM) ir nodemonstrējusi lielu nekompetenci, sadarbojoties ar izstādes autoriem, kuriem, pēc viņas teiktā, ir apšaubāma reputācija. Ždanoka uzskata, ka ĀM vajadzēja vispirms pārbaudīt šos cilvēkus, lai izstāde neizsauktu šādu reakciju no pretēji domājošajiem. "Tā rezultātā avantūrists un rusofobs Sergejs Meļņikovs varēja sarīkot demonstrāciju pašā Rīgas centrā," notikušo komentēja politiķe.

Ždanokai esot žēl, ka tagad cilvēkiem, kuri izstādi nopostīja, būs darīšana ar Latvijas likumsargiem. Turklāt izstādes organizatoram esot bijis par maz ar pašu izstādi - viņš veltījis aizskarošus vārdus krievu tautai, vainojot to latviešu deportācijās, apgalvoja politiķe.

"Uzskatu, ka ĀM ar savu bezatbildību ir destabilizējusi situāciju Latvijas sabiedrībā un grāvusi Latvijas starptautisko reputāciju," pauda Ždanoka. Viņa piebilda, ka nekur citur Eiropā valstis nav atbalstījušas tik aizdomīgu personu darbības. Lai kaut nedaudz situāciju uzlabotu, izstādes rīkotājs būtu jāiekļauj "melnajā sarakstā", pārliecināta eiroparlamentāriete.

Jau ziņots, ka Rīgas centrā uzstādītā izstādes "Maidana cilvēki" ekspozīcija piedzīvojusi vairākus vandaļu uzbrukumus. Izstādei esot nodarīti nopietni materiālie zaudējumi. Šodien atkal saņemta informācija par ekspozīcijas nopostīšanu.

Ukrainas vēstniecība Latvijā savukārt skaidro, ka izstāde "Maidana cilvēki" pēc savas būtības ir mākslas projekts, kura mērķis - ar liecinieka fotogrāfijām parādīt cilvēku sejas, emocijas, prieku un 2014. gada "Pašcieņas revolūcijas" traģismu. "Tā saucamās "krievu pasaules" mēģinājumi mākslīgi politizēt šo izstādi ir viņu bailes pat no vārda "Maidans"," teikts vēstniecības paziņojumā.

Rīgas pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs (GKR) iepriekš pauda apņemšanos vērsties Drošības policijā ar lūgumu izvērtēt izstādes "Maidana cilvēki" organizatoru publiskos izteikumus, ka izstādes mērķis esot iemācīt Baltijas tautām padzīt no savas zemes okupantus - "aizsūtot atpakaļ 300 000 krievvalodīgo lopu vagonos".

Turpretim viens no izstādes organizatoriem Mihails Aleksejevssacīja, ka minētais viedoklis par krievvalodīgajiem kā "okupantiem, kuri jāved projām lopu vagonos", ir izstādes mākslinieka - ASV pilsoņa Sergeja Meļņikova -, bet ne organizatoru viedoklis. Organizatori šo viedokli nepārstāv, sacīja Aleksejevs.

Izstāde notiek arī ar Latvijas ĀM atbalstu. Tā atbalsta informācijas sniegšanu par notikumiem, kuri Ukrainas galvaspilsētā Kijevā norisinājās 2014. gadā, taču norobežojas no izstādes "Maidana cilvēki" mākslinieka politiskā viedokļa, iepriekš skaidroja ministrijas preses sekretārs Raimonds Jansons.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!