Foto: F64

Līdzšinējā zemessargu apmācību sistēmā konstatētas būtiskas nepilnības, kas var negatīvi ietekmēt Zemessardzes (ZS) mērķu īstenošanu nākotnē, revīzijā konstatējusi Valsts kontrole (VK).

Revīzijā konstatētais liecina, ka līdz šim nav bijuši noteikti konkrētā laika posmā sasniedzami zemessargu apmācību rezultāti, bet Nacionālo bruņoto spēku (NBS) noteiktās prasības ir ievērotas tikai attiecībā uz zemessargu pamatapmācību, portālam "Delfi" pavēstīja VK.

Tāpat zemessargu sagatavošanas kvalitāti ietekmē vienotu apmācību standartu trūkums zemessargu - speciālistu sagatavošanai un NBS noteiktās apmācību secības neievērošana.

Zemessargu uzskaites sistēmas nepilnību dēļ Aizsardzības ministrija pat nevar iegūt faktiskajai situācijai atbilstošu informāciju par zemessargu sastāvu, lai veiktu aprēķinus par ZS darbībai un attīstībai nepieciešamajiem resursiem. Tāpat nav pietiekamas informācijas par zemessargu apmācībai nepieciešamajiem resursiem, jo, pretēji NBS noteiktajam, ZS nav izstrādātas apmācību programmas visiem zemessargu apmācību līmeņiem un nav veikti nepieciešamie aprēķini. Turklāt operatīvi nav pieejama arī informācija par zemessargu militārās sagatavotības līmeni, jo tiesību akti patlaban neparedz zemessargu apmācības rezultātu kvalitātes novērtēšanu.

VK atgādina, ka valdība ZS attīstībai un kaujas spēju pilnveidošanai piešķīrusi finansējumu - tikai pirmā attīstības posma pasākumiem līdz 2018.gadam tiks piešķirti 69,09 miljoni eiro. Tā kā VK rūp līdzekļu efektīvs un mērķtiecīgs izlietojums, tad VK revīzijā vērtēja arī to, vai ZS ir izveidota ilgtspējīga apmācību sistēma.

Revīzijā konstatētos trūkumus valsts kontroliere Elita Krūmiņa ir pārrunājusi ar NBS komandieri Raimondu Graubi. NBS komandieris pauda gatavību operatīvi rīkoties, lai situāciju uzlabotu, informē VK.

Kopumā VK Aizsardzības ministrijai sniegusi astoņus ieteikumus, kas jāievieš līdz 2015.gada 1.decembrim. Līdz ar to iecerēts noteikt prasības informācijas par zemessargiem uzkrāšanai un pasākumus zemessargu apmācības rezultātu kvalitātes novērtēšanai, kā arī tiks izvērtēta ZS štatā esošo zemessargu atbilstība dienestam. Tiks arī izstrādātas un ieviestas apmācību programmas zemessargu - speciālistu sagatavošanai, bet zemessargu kolektīvās apmācības uzdevumi un mācību saturs atbildīs NBS apmācību mērķiem un tiks noteikti arī mērķu sasniegšanai nepieciešamie resursi.

Revīzija par valsts budžeta līdzekļu izlietošanas likumību un efektivitāti, nodrošinot ZS darbību veikta par periodu no 2013.gada 1.janvāra līdz 2014.gada 30.jūnijam, bet zemessargu apmācību rādītāji vērtēti arī ārpus norādītā laika posma.

ZS ir NBS sastāvdaļa, un ir paredzēts, ka zemessargu apmācība notiek atbilstoši NBS noteiktajām prasībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!