Lai gan daudzi cilvēki uzskata, ka dzīvnieku pasaulē homoseksuālisma nav, šis apgalvojums ir vēlamā uzdošana par esošo. Turklāt geji nav tikai zīdītāji, bet arī putni – jau zināmajām homoseksuālo pingvīnu, kaiju un albatrosu sugām ornitologi nupat pieskaitījuši arī strīpainās žubītes (Taeniopygia guttata), un līdz ar to tiek pieņemts, ka homoseksuālo putnu noslēpums ir atrisināts.

Kā liecina pētījums, kas publicēts žurnālā Behavioural Ecology and Sociobiology, žubītes parasti sevi saista ar ilgstošām attiecībām, veidojot monogāmus pārus, kuros tēviņš un mātīte viens otram izrāda dažādas uzmanības zīmes, sākot ar kopīgu spalvu tīrīšanu līdz abpusējai mīlas dziesmu čivināšanai (tiek uzskatīts, ka putnu serenādes kalpo simpātiju stiprināšanai).

Kad pirms kāda laika ASV un Francijas zoologi bija nolēmuši noskaidrot, kādu tieši lomu žubīšu sociālajā dzīvē pilda vokālie vingrinājumi, viņi sev par lielu pārsteigumu atklāja, ka viendzimuma pāros tēviņi viens otram izrāda tieši tādas pašas simpātiju un pieķeršanās zīmes, kā tas ir pie "normāliem" žubīšu pāriem.

Nākamais zinātnieku darba etaps bija jau mērķtiecīgs eksperiments: tā gaitā slēgtā telpā tika novērota visai paliela žubīšu populācija, un atklājās, ka vairāk nekā puse tēviņu no "eksperimentālās grupas" sagāja pāros - lielāko daļu laika viņi pavadīja, vīdami kopīgas ligzdas un dziedādami viens otram dziesmas.

Kad šajā tēviņu sabiedrībā tika ielaistas dažas mātītes, pieci no astoņiem homoseksuālajiem žubīšu tēviņiem nolēma savas sugas mātītes ignorēt, dodot priekšroku jau izvēlētajam sava dzimuma partnerim.

Kā secinājusi zinātnieku grupa Bērklijas universitātes doktores Džūlijas Elijas vadībā, šāda žubīšu uzvedība liecina par to, ka arī putni savus dzīvesbiedrus izraugās, balsoties ne tikai uz primitīvajiem dzimtas turpināšanas principiem.

Arī žubītēm ir svarīgi, lai blakus būtu nevis būtne, kas banāli radīs pēcnācējus, bet gan partneris, kurš ir patiešām tuvs un ar kuru "var sirsnīgi aprunāties" (ja vien šāda metafora ir vietā, runājot par putniem).

Zinātnieki uzskata, ka pēc tādiem pašiem principiem homoseksuāli pāri, visticamāk, veidojas arī starp citām putnu sugām. Vēl vairāk - kaiju un albatrosu homoseksuālās mātītes reizēm kopojas ar "zilajiem" tēviņiem, lai tie radītu pēcnācējus, kurus pēc tam viņas audzina savā homoseksuālajā saimē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!