Foto: Kadrs no video

Ziemeļvalstu un Baltijas valstu ministri piektdien Krievijai pieprasīja nekavējoties atbrīvot Igaunijas Drošības policijas darbinieku Estonu Kohveru, kuru Krievijas drošības dienesti 5.septembrī nolaupīja Igaunijas teritorijā netālu no robežas ar Krieviju.

"Mēs pieprasām Krievijai nekavējoties atbrīvot Estonu Kohveru un nodrošināt viņa netraucētu atgriešanos Igaunijā," teikts septiņu valstu ministru sanāksmē Tallinā pieņemtajā paziņojumā.

Ar analoģisku aicinājumu piektdien nāca klajā Eiropas Savienība.

"Estons Kohvers tika nogādāts uz Krieviju, pielietojot spēku, un tiek turēts ieslodzījumā Maskavā," teikts paziņojumā.

Kohvera advokāts Nikolajs Polozovs ceturtdien paziņoja, ka viņa klientam saistībā ar apsūdzībām spiegošanā, kuras viņš pats noraida, "draud līdz 20 gadiem cietumā".

ASV Valsts departamenta oficiālā pārstāve Marija Harfa Igaunijas raidorganizācijai ERR iepriekš paziņoja, ka arī Savienotās Valstis aicina Krieviju nekavējoties nokārtot Kohvera atbrīvošanu.

Tikmēr Krievijas robežsargi trešdien atteikušies no iepriekš norunātās tikšanās ar igauņu kolēģiem, kuras laikā bija paredzēts parakstīt protokolu par Igaunijas valsts robežas pārkāpumu saistībā ar Kohvera nolaupīšanu, kurā atzīstot, ka notikuma vietā atklātas pēdas, kas no Krievijas ved uz Igauniju un atpakaļ un liecinot, ka Kohvers aizturēts robežas Igaunijas pusē.

Jau incidenta dienā, 5.septembrī, šādu notikuma vietas apskates protokolu bija parakstījuši abu pušu atbildīgo amatpersonu palīgi, tomēr pirmdien pusēm četru stundu laikā neizdevās panākt vienprātību attiecībā uz dokumenta detaļām un tika norunāts vēlreiz tikties trešdien.

Kā sprieda speciālisti, acīmredzot protokola rakstīšanas brīdī Krievijas robežsargi vēl nav bijuši informēti par Krievijas Federālā drošības dienesta operāciju, kurā tika nolaupīts Kohvers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!