Saulkrastos pirmo reizi Latvijā šā gada vasarā – no 26. jūlija līdz 2. augustam, notiks gadskārtējās Ziemeļvalstu Vasaras universitātes ("Nordic Summer University") vasaras skola, kurā piedalīsies gan topošie, gan jau pieredzējušie pētnieki no Baltijas un Ziemeļeiropas, informē nometnes rīkotāji.

Pirmo reizi kopš šīs universitātes dibināšanas 1950. gadā, ikgadējā vasaras skola būs Latvijā. Tieši vasaras skola ir organizācijas gada laikā veikto aktivitāšu kulminācijas pasākums, kura laikā pētnieki un citi interesenti, tostarp mākslinieki, dalās savās pārdomās vai tajā, kas paveikts starpdisciplinārā laukā. Parasti sesijas papildina arī dažādi sociāli un kultūras pasākumi. Tāpat vasaras sesijām raksturīgi, ka tajās piedalās īpaši uzaicināti viesi.

Iepriekšējā vasaras sesija, kas noritēja Somijā, Orivesi, vienkopus pulcēja 150 dalībniekus. Organizatori sagaida, ka šogad dalībnieku varētu būt tikpat vai vairāk. Katru vakaru ir ieplānota kultūras programma, kas, iespējams, ietvers latviešu tautasdziesmu dziedāšanu un tautas deju dejošanu, būs arī pikniks, filmu vakars. Vasaras sesijas arī īpašas ar to, ka līdzi var ņemt bērnus. Atvasēm vecumā no trim līdz 13 gadiem būs pašiem sava "grupa", kur tie pieredzējušas aukles vadībā pavadīs laiku vecāku prombūtnes laikā.

"Tas ir ļoti labi gan Latvijas, gan arī Baltijas akadēmiskajai dzīvei, kā arī sabiedrības diskusiju veicināšanai par dažādiem aktuāliem tematiem, ka vasaras sesija norit Latvijā. Pašlaik viens no universitātes mērķiem ir arī iesaistīt pēc iespējas vairāk cilvēku tieši no Baltijas valstīm. Šī reģiona dalībniekiem pieejamas stipendijas un granti, lai varētu apmeklēt vasaras sesiju," par gaidāmo notikumu teic organizēšanā iesaistītā Talviste Ereta.

"Tā ir lieliska akadēmiska platforma, kas dalībniekiem sniedz iespēju piedalīties dažādas tematikas pētnieciskajās grupās pieredzējušu pasniedzēju vadībā, lai analizētu un spriestu, piemēram, par politikas zinātni, filozofiju, migrācijas procesiem. Piedalīties notikumā var jebkurš interesents, kuram šķiet saistošas diskusijas par mākslu, politiku, sabiedrību un filozofiju, vai kurš vienkārši vēlas pavadīt vienu saturīgu, pieredzes un iespaidiem bagātu nedēļu šajā vasarā. Jaunie pētnieki un pieredzējuši zinātnieki var piedalīties ar priekšlasījumu par savu pētniecības jomu, tādējādi iegūstot vērtīgu ierakstu savā CV," gaidāmo notikumu raksturo vasaras skolas rīkošanā Latvijā iesaistītā pasniedzēja un pētniece Laine Kristberga.

Savu dalību ikviens interesents vēl var pieteikt no 1. aprīļa līdz 15. aprīlim astoņās tematiskajās pētnieciskajās grupās, turklāt vietas pieejamas arī klausītājiem. Sīkāku informāciju par pieteikšanās kārtību var uzzināt universitātes mājas lapā. Par dalību vasaras sesijā maģistra un doktorantūras studentiem ir iespēja saņemt kredītpunktus.

Ziemeļvalstu Vasaras universitāte ir akadēmiska institūcija, kura organizē starpdisciplinārus darbnīcas un seminārus, pārvarot nacionālo valstu robežas. Kopš institūcijas dibināšanas tā ir organizējusi forumus kultūras un intelektuālajām diskusijām Ziemeļvalstu un Baltijas valstu reģionā, iesaistot studentus, akadēmiķus, kā arī politiķus un intelektuāļus kā no šī reģiona, kā arī no citurienes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!