Foto: F64
Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) priekšniece Aija Žīgure sola, ka, neskatoties uz neskaidrībām par finansējumu, 2011.gada tautas skaitīšanas veidlapās iekļaus jautājumus par Latvijas iedzīvotāju tautību un dzimto valodu, informē TB/LNNK.

Žīgure, pirmdien tiekoties ar apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK Saeimas frakciju, deputātiem atzina, ka tautības un dzimtās valodas tēmas tiešām ir ļoti būtiskas Latvijas statistikai, un pat gadījumā, ja līdzekļi tiks piešķirti tikai t.s. minimālajai tautas skaitīšanas programmai jeb ES Regulas izpildei, pārvalde atradīs iespēju tai pievienot jautājumus par etnisko piederību un valodu. Viņa pastāstīja, ka ES Regula pieprasa 21 temata iekļaušanu tautas skaitīšanas anketās un kopējais nepieciešamais finansējums tās prasību izpildei būtu 6,8 miljoni latu (2010. gadā – 800 000 latu). Savukārt CSP izstrādātā pilnā tautas skaitīšanas programma ar Latvijas nacionālajai attīstībai būtiskiem jautājumiem ietver 55 tematus un kopumā varētu izmaksāt 10,7 miljonus latu.

TB/LNK deputāti, savukārt, solīja sekot līdzi 2010. gada valsts budžeta pieņemšanas gaitai, lai panāktu iespējami lielāku līdzekļu piešķiršanu tautas skaitīšanas gatavošanai, ņemot vērā, ka tautas skaitīšana ir vienīgais visaptverošais valsts iedzīvotāju statistikas pētījums, kas tiek veikts reizi 10 gados. Īpaši svarīga tā ir saistībā ar jauno novadu sistēmas ieviešanu. Paredzēts, ka tautas skaitīšanā dati tiks fiksēti uz 2011. gada 1. martu, bet fiziskā iedzīvotāju aptaujāšana notiks 2011. gada martā un aprīlī.

TB/LNNK informē, ka nesen kļuvis zināms - saistībā ar gaidāmo ievērojamo valsts finansējuma samazinājumu 2010. gadā pārvalde plāno 2011. gada tautas skaitīšanas veidlapās iekļaut tikai tos tematus, kuri ir obligāti atbilstoši Eiropas Parlamenta un Padomes Regulas prasībām. Izslēdzamo tēmu sarakstā bija gandrīz puse no līdz šim uzdotajiem jautājumiem, ieskaitot jautājumus par Latvijas iedzīvotāju nacionālo piederību un dzimto valodu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!